VLAST NAS ZAMAJAVA: Od svih obećanja dobili smo samo ove makete...
Foto: Beta

Maketa država

VLAST NAS ZAMAJAVA: Od svih obećanja dobili smo samo ove makete...

Politika -
Nijedan obećani projekat nije blizu realizacije, a od svega smo imali priliku da vidimo samo njihove umanjene replike

BEOGRAD - Od silnih obećanja Vlade Srbije o grandioznim građevinskim projektima i boljem životu, naši građani su dosad imali prilike da vide samo njihove makete.

Ovakav megalomanski pristup, koji nema nikakvo uporište u praksi, ekonomisti i analitičari ocenjuju kao bacanje prašine narodu u oči.Podsetimo, najpoznatija maketa - o kojoj se i najviše pričalo, a da su pritom radovi na realizaciji tog građevinskog poduhvata jedva i počeli - bila je prezentacija „Beograda na vodi“, koji će se navodno prostirati na 140.000 kvadratnih metara i u čijem sklopu bi trebalo da budu izgrađeni stambeni objekti, hoteli, poslovni prostori, tržni centri i parkovi.Ukrasi za vitrineVlast je nizala i druga obećanja, između ostalih i o velikoj nabavci namodernijeg ruskog naoružanja, što se zasad svelo na poklon-maketu ruskog raketnog sistema S-300, koju je pre nekoliko dana premijeru Srbije uručio ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.Takođe, imali smo prilike da vidimo još jednu maltene igračkicu koju je na poklon dobio Vučić, ovog puta tokom posete Kini, kad je 2014. predstavio maketu voza koji bi brzinom od 300 kilometara na čas trebalo da prevozi putnike na relaciji Beograd-Budimpešta. Prema tadašnjim planovima, izgradnja te saobraćajnice ne bi trebalo da traje duže od tri godine, a već sada nas deli jedva više od godinu dana od isteka roka.

Januar 2016. Rogozin u Beogradu maketa raketnog sistema S300
Januar 2016. Rogozin u Beogradu maketa raketnog sistema S300

Ekonomisti i politički analitičari smatraju da je vrlo neozbiljno to što se narodu prezentuju makete, pogotovo kad je realizacija najavljenih investicija krajnje neizvesna.Politički analitičar Milan Nikolić kaže da će vreme pokazati da li će biti nekih pomaka.Prašina u oči- Makete su za decu. Ne dopada mi se tendencija da se maketama pridaje značaj. Lako ih je napraviti, to su igračke, a prave stvari dosta koštaju. Na kraju nisam ni siguran da li je nama potrebno sve to rusko oružje o kome se priča - rekao je Nikolić.On ističe da je pametnije trošiti pare na stvari koje su korisnije za narod nego na naoružavanje.- Sve ostalo je bacanje prašine narodu u oči. Pitanje je da li će narod imati za hleb, da li će imati posao, da li će skočiti standard, da li će biti novih otpuštanja, to su realne i bitne stvari - smatra Milan Nikolić.Prazna obećenjaEkonomista Mlađen Kovačević kaže da je, iako političari obećavaju više nego što je realno, ovo sada prevršilo svaku meru.- Uvek su svuda političari obećavali, ali kod nas pogotovo. Mnogo je projekata koji bi trebalo da se u ovoj godini realizuju, odobrene su nam velike pare za infrastrukturne projekte, ali tek će se tokom godine videti koliko će se napredovati - mišljenja je Mlađen Kovačević.

Septembar 2014. Vučić u Kini maketa brzog voza
Septembar 2014. Vučić u Kini maketa brzog voza

Ratko BožovićVIRTUELNA IGRICA ZA NAIVNEKulturolog Ratko Božović smatra da bismo živeli u mnogo boljim uslovima kada bi makete bile zamena za život.- Sve deluje kao virtuelna igrica kojom bi se stvaran život zamenio imaginarnim. Ovo može biti i kao jedan vid zabave za narod. Uveravaju nas da živimo u najboljoj mogućoj stvarnosti. Kada bismo mogli da živimo od uverenja i maketa, onda ne bismo imali nikakvih problema. Naivnom čoveku maketa je dovoljna za radovanje - rekao je Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track