Najnovije vesti

LSV: Policija da spreči kupovinu glasova na izborima
Foto: Marina Lopicic

Stati na put lažiranju rezultata

LSV: Policija da spreči kupovinu glasova na izborima

Politika
19:06h
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od Policijske uprave u Novom Sadu da se pred lokalne i pokrajinske izbore napravi plan za angažovanje dodatnog policijskog obezbeđenja na biračkim mestima, kako bi se sprečila kupovina glasova, pretnje i ucene.

Predsednik Izbornog štaba za Bačku LSV Robert Kolar rekao je da bi se na taj način stalo na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova i drugih stvari koje sprečavaju obične građane da izađu i glasaju za neki politički program.

Ocenio je da većina velikih stranaka to ne rade, jer njihovi glasači u svakom slučaju izlaze na birališta, ali da problem stvaraju manje političke grupacije koje su "izbore pretvorile u biznis".

"Građani se ucenjuju da uzmu popunjen glasački listić, pa da sa birališta iznesu prazan. Bude potkupljivanja, ali i pretnji i sve to sprečava mnoge građane da glasaju i na taj način se urušava osnov demokratije, a to je pravo na izbor", kazao je Kolar.

On je podsetio da je Policijska uprava u Novom Sadu prošle godine dobila pojačanje u ljudstvu i angažovano je 300 policajaca, tako da dodatno obezbeđenje biračkih mesta ne bi trebalo da predstavlja problem.

"Ako policija može da dežura na stadionima i na svakom ćošku, sigurno nije teško i neizvodljivo organizovati dežurstva koja će garantovati slobodne izbore", rekao je Kolar.

(Beta/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...