RADUN ZA KURIR: Ko ne pređe cenzus ovaj put, on je završio političku priču u Srbiji
Foto: Beta/MC

Reakcija na izbore

RADUN ZA KURIR: Ko ne pređe cenzus ovaj put, on je završio političku priču u Srbiji

Politika -
Analitičar Branko Radun smatra da će ovi izbori biti bitka za drugo i treće mesto, ali i da može doći do nestanka nekih manjih stranaka.

Radun smatra da neke velike promene ne mogu da se očekuju ni nakon izbora jer će SNS pobediti, a sa njima bi u novoj vladi trebalo da bude i SPS.

"Više će borba biti za drugo i treće mesto. Izbori će generalno proći kao i 2014. ako ne bude nekih velikih promena i iznenađenja, ali ta dominacija SNS će se nastaviti opet. Nekoliko procenata ovamo ili tamo nije nešto što će promenti političku sliku. Mislim da će tu biti dve ključne bitke. Jedna za drugo mesto, a druga bitka malih stranaka za cenzus. To će dosta određivati ko će sve biti u igri za vladajuću koaliciju, a ko se kvalifikuje za opoziciju. Ko ne pređe cenzus ovaj put onda je velika šansa da je završio političku priču", kaže Radun za Kurir.

On je podsetio da su neke stranke na prošlim izborima jedva prošle, a neke nisu uspele da prođu.

"I to je neka vrsta raščišćavanja političke scene. Može se desiti da SDS i DS ne prođu, ali da radikali i DSS-Dveri prođu. Jovanović i Tadić su negde na cenzusu. Mislim da će SPS biti druga partija na izborima", smatra on.

Radun nije hteo da se upušta u to koje bi predizborne koalicije mogle da nastupe. U slučaju da SNS ne dobije 50 odsto glasova, Radun veruje da će im podršku dati SPS. Međutim, on ne veruje da bi Dačić u tom slučaju mogao da traži od Vučića da mu da premijersko mesto.

"Teško da bi Dačić mogao da bude premijer a i malo je verovatno", kaže Radun.

(R.Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track