ODBIJENI SVI AMANDMANI ALBANACA: Skupština SE usvojila Rezoluciju o Kosovu
Foto: Profimedia

Glasanje povoljno za Srbiju

ODBIJENI SVI AMANDMANI ALBANACA: Skupština SE usvojila Rezoluciju o Kosovu

Politika -
STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope večeras je usvojila rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu koju je predložio izvestilac Avgustin Konda iz Španije.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Aleksandra Djurović rekla je da je glasanjem u plenumu usvojena Rezulucija koja je povoljna po Srbiju imajući u vidu da su odbijena sva tri amandana (kosovskih) Albanaca.

"Rezolucija je povoljna za nas i ima dosta kritika na račun korupcije i poštovanja ljudskih prava. Gospodin Konda i Savet Evrope imaju stav da ostaju pri statusnoj neutralnosti i poštovanju vrednosti kojima se bavi SE", navela je Đurović.

Parlamentarna skupština SE odbila je amandmane albanske strane kojima su, kako je navela Djurović, hteli da se iz Rezolucije izbriše obaveza formiranja Zajednice srpskih opština.

"Takođe je odbijen amandman kojim su želeli su da promene da je Unesko odbio njihovo članstvo, tako da se navede samo rezultat glasanja. Hteli su takođe da se uključi da Kosovo sarađuje direktno sa Eropolom i Interpolom a ne preko Unmik-a što je deo Rezolucije", rekla je ona.

"Oni su u odsustvu izvestioca Konde, koji nije ponovo izabran na decembarskim izvorima u Španiji, hteli to da izmene ali na plenumu se glasalo i sva tri amandamana su obijena. Rezolucija je usvojena kakva je bila", navela je Đurović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja