SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Vučić nas satanizuje jer se plaši Patriotskog bloka
Foto: Nebojsa Mandic

DSS ne pravi nerede

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Vučić nas satanizuje jer se plaši Patriotskog bloka

Politika -
Predsednica DSS odbacila je ocene nekih istraživača javnog mnjenja da je koalicija DSS-Dveri blizu cenzusa, navodeći da su trenutno na osam odsto podrške i to, kako je istakla, uprkos medijskoj blokadi i satanizaciji i od samog premijera

BEOGRAD - Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da izborni uslovi u Srbiji nisu bili nikad gori, te da je opozicija izložena medijskoj blokadi, a njena koalicija i satanizaciji od samog premijera Aleksandra Vučića.

Ona je u emisiji "Pravi ugao" RTV-a ocenila i da takav odnos ukazuje na veliki strah Vučića od rasta ovog političkog bloka, koji će, veruje, biti iznenađenje na izborima. Poručila je i da će opozicione stranke nastaviti razgovore o borbi za fer izborne uslove i veću izlaznost građana.

Predsednica DSS odbacila je ocene nekih istraživača javnog mnjenja da je koalicija DSS-Dveri blizu cenzusa, navodeći da su trenutno na osam odsto podrške i to, kako je istakla, "uprkos medijskoj blokadi i satanizaciji i od samog premijera koji je rekao da ćemo i mi bacati suzavac u skupštini kao opozicija na Kosovu".

"Takvu izjavu shvatila sam kao njegov enorman strah, jer Vučić govori o ljudima i pojavama koje ga plaše. A mi ga plašimo, što je dobro, jer to znači i da rastemo. Nikom od nas ne pada na pamet da pravi nered, niti je DSS poznata po pravljenju nerada, a Vučić neka pogleda u svoju istoriju raznih mitinga i tuča", istakla je ona.

Na opasku da je i DSS optuživana za nasilje na mitingu u Beogradu organizovanom u protest proglašenju nezavisnosti Kosova, kazala je da DSS nije bila "ni režiser, ni glumac, niti izvođač radova na tom mitingu", dodajući da su optužbe na račun DSS u javnosti i diplomatskim krugovima politički inženjering, ukazujući da "slike zapaljenih ambasada iz Beograda u tom strašnom trenutku otimanja Kosova nikako nije bio interes DSS-a".

Ona je odbacila navode da je DSS upravo zbog ovog incidenata izgubila podršku stranaca, navodeći da imaju kontakte sa brojnim ambasadama, pa i iz članica EU, među kojima, kako je ukazala, takođe ima evroskeptika.

"Preko 40 posto građana Srbije nije za EU. Vučić se hvali da smo 59. zemlja po poslovanju, ali nije rekao da smo na poslednjem mestu po mogućnostima da zadržimo mlade ljude ovde", navela je ona.

Na primedbu da je ipak 48 odsto naših građana za EU, ona je kazala da podrška EU iz godine u godinu opada, te da je "pre deset godina bila 72 odsto, pa je padala, da bi prošle godine iznosila 56 odsto, a sad 48 posto".

Ona je objasnila da njena poruka da je za promenu politike i vlasti "iz inata" – u skladu na rodnom izrekom "u inat dušmanima", a to su, kako je navela, "NATO snage, EU koja nas tera da se zadužujemo i smanjujem pate i penzije ali i ova vlast koja to sprovodi prema svom narodu".

Upitana o mogućoj izbornoj saradnji sa Pokretom Dosta je bilo Saše Radulovića, te sa strankom Nenada Popovića, nekadašnjeg funkcionera DSS – odgovorila je da sa Radulovićem imaju slične poglede oko ekonomskih pitanja ali ne i u pog3ldu odnosa sa EU, dok Popović, kako je rekla, pregovara sa Vučićem.

Sanda Rašković Ivić rekla je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ignorisao njen zahtev za prijem, koji je inicirala kako bi razgovarali o mogućnosti referenduma o evrointegracijama i NATO, iako se, kako je podsetila, Nikolić obavezao da će zajedno sa DSS sarađivati na tom pitanju kada su mu u drugom krugu predsedničkih izbora dali podršku.

Upitana ako je protiv EU i NATO, šta je ono što DSS zagovara – ona je rekla da je to ekonomski patriotizam, forsiranje domaćih proizvođača., oslanjanje na Rusiju...

"Zašto ništa u ovoj državi ne mogu da dobiju domaće firme već samo stranci? Zašto strane firme ovde dobijaju razne povlastice, zemljište na poklon ? Sporazumom sa Rusijom smo dovoljno privlačni za investitore i ne moramo da dajemo nikakve druge povlastice strancima", ocenila je ona.

Upitana da li smo i Rusiji dali povlastice u sporazumu o NIS-u i rudnoj renti, kazala je da je to bio deo šireg aranžmana i da nije Rusija odgovorna zbog odustajanja od južnog toka.

A na pitanje da li je zbog toga ipak potrebna revizija sporazuma sa Ruskom federacijom, navela je da bi revizija bila moguća "samo u smislu iznalaženja načina da se revitalizuje priča o južnom toku".

Ipak, predsednica DSS odbacila je navode da je ta stranka za savez Srbije s Rusijom, dodajući da se DSS zalaže za "oslanjanje na Rusiju", odnosno za jaču ekonomsku saradnju i vojnu saradnju na nivou na kojem sarađujemo i sa NATO-om.

Takođe, kako je dodala, njena stranka protivnik je aranžmana sa MMF-om koji nam, kako je ocenila, "diše za vratom i traži štednju i rasprodaju svega što vredi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track