SMENJEN GAŠIĆ: Skupština razrešila ministra odbrane sa 195 glasova za
Foto: Tanjug / Srđan Ilić

Glasanje u sali Narodne skupštine

SMENJEN GAŠIĆ: Skupština razrešila ministra odbrane sa 195 glasova za

Politika -
BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta večeras su razrešili dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića, na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Za razrešenje je glasalo svih 195 poslanika u Parlamentu.

Glasali su i poslanici vladajuće većine i opozicije.

Poslanici su Gašića razrešili zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Vučić je sa predlogom za razrešenje Gašića istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Sednicu, koja je trajala nešto više od sedam sati, je obeležio izlazak poslanika vlađuće koalicije iz skupštinske sale, u znak protesta zbog poruke poslanika DS Dragana Šutanovca na "Tviteru", kojom je, prema njihovom mišljenju, uvredio predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković.

Prema Zakonu o vladi, predsednik vlade je dužan da u roku od 15 dana od prestanka mandata ministra predloži njegovog naslednika, a novi ministar će biti izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

U zdanje Doma Narodne Skupštine nešto pre 12 časova došao je i Bratislav Gašić, ministar vojni, o čijem se razrešenju danas raspravlja. On je ćutke prošao kroz skupštinska vrata ne želeći da daje izjave novinarima. Sednica je počela desetak minuta posle 12 sati utvrđivanjem dnevnog reda posle čega je premijer Aleksandar Vučić obrazložio zahtev za razrešenje ministra Gašića koji je kao predsednik vlade podneo prošle subote zahtevajući hitnu sednicu srpskog parlamenta. Premijer Vučić je pozvao poslanike da glasaju za razrešenje Gašića.

UŽIVO RASPRAVU U SKUPŠTINI MOŽETE PRATITI OVDE

18.11 - Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da njegov tvit, koji su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i poslanici SNS shvatili kao uvredu, nije shvaćen u pravom kontekstu.

"Rado bih se izvinio da znam šta je uvreda. Ako neko misli da sam aludirao da se Maja Gojković bavi nekim stvarima koje su van konteksta, ja se izvinjavam, ali to nije bila ideja", rekao je Šutanovac.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

17.01 - Konstantinu Arsenoviću, potpredsedniku republičkog parlamenta i poslaniku Partije ujedinjenih penzionera Srbije, pozlilo je danas u Skupštini Srbije.

Poslanik je kolima Hitne pomoći prevezen na Vojno-medicinsku akademiju.

16.23 - Tokom rasprave došlo je do incidenta, kada su poslanici vladajuće koalicije odlučili da napuste sednicu i izađu iz sale zbog tvita Dragana Šutanovca, koji je napisao "Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi... #realitySkupstina".

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Dok su poslanici izlazili iz sale, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim prijateljima, ali da, kao predlagač, mora da ostane.

15.19 - Obradović: Čas političke pristojnosti. Danas držimo čas političke pristojnosti, poručila je poslanica SNS i predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović u skupštinskoj raspravi o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića. “Ovaj čas biće način na koji diktiramo ton u čitavom društvu”, rekla je Obradović, uz napomenu da se danas postavljaju novi standardi u odgovornosti članova vlade za izgovorenu reč. Obradović je ukazala na licemerje poslanika opozicije u dosadašnjoj raspravi, u kojoj su govorili o nepristojnosti aktuelne vlasti i njenih predstavnika. “Gospođa Vučković (Nataša, šef poslanika DS) traži pristojnost sedeći ispred Šutanovca (Dragan, poslanik DS i nekadašnji ministar odbrane), koji tvituje o koleginicama iz poslaničkog kluba SNS, ispred Pavićevića (Vladimir, poslanik Nove stranke) koji se juče ružno obratio koleginicama iz SNS, ispred Živkovića (Zoran, poslanik Nove stranke) koji je toliko ružnih reči rekao o poslanicima SNS”, rekla je Obradović. Dodala je i da o pristojnosti govori neko kome je šef Bojan Pajtić, koji “otima novac hendikepiranoj deci”. Obradović je rekla i da je ono što je Gašić izgovorio nedopustivo, da su se svi o tome saglasili, ali i da se svi moraju da potvrde rezultate Ministarstva odbrane i njega kao najboljeg ministra odbrane. Ona tvrdi da je period od 2007. do 2012. godine, kada je Šutanovac bio na čelu tog ministarstva, doneo toliko nepravilnosti, negativnih stvari, posrnuća Vojske Srbije i MO, ponižavanja u tom sektoru, a sve pod velom nečega drugog. “To sam zaključila gledajući cifre od polovine 2012. do danas. Treba ukazati na uštede od preko 11 miliona evra na gorivu, putovanjima, smanjenju nepotrebnih troškova, dozvole za izvoz preko750 miliona dolara, očekuje se još veći rast. O međunarodnoj vojnoj saradnji ne treba mnogo govoriti, govore sporazumi, saradnja, ugled Srbije u svetu...”, rekla je Obradović, dodajući da su magacini hrane i opreme u doba Šutanovca bili potpuno prazni, a da su danas puni 100 odsto.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

15.17 - Stefanović: Da li će Gašić sada biti nagrađen? Levica Srbije će glasati za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, izjavio je danas lider Pokreta Borislav Stefanović i zatražio od premijera da kaže da li će ministar Gašić sada biti nagrađen, imajući u vidu primere iz prošlosti. “Odlaskom Gašića nismo dobili nikakvu potvrdu da li će on preći na neko dobro plaćeno državno mesto ili ne. U svakom slučaju, ne verujem da bilo ko u Srbiji ne zna za slučaj Gorana Kneževića, koji danas radi u jednoj kompaniji za energetiku I prima preko million dinara mesečno”, rekao je Stefanović novinar u parlamentu. Govoreći o razlozima za smenu, Stefanović je naveo loše stanje u vojsci i u namenskoj industriji, te pad helikoptera. “Ovo danas što se dešava u skupštini je neka vrsta političkog cirkusa, zato što ministar Gašić prisustvuje, ali ne može da govori, jer u njegovo ime govori premijer Vučić, čime se pokazuje da nijedan ministar u ovoj vladi nije ništa drugo nego loš savetnik premijera Vučića”, istakao je on.

15.05 - O Ješićevim uvredama na račun Zorane Mihajlović. "Demokratska stranka politiku shvata kao trgovinu, a ne kao principe, komentarisao je danas premijer Aleksandar Vučić predlog poslanice DS Nataše Vučković da će smeniti Gorana Ješića s mesta potpredsednika stranke, ako SNS smeni Bratislava Gašića.

"Ako mislite da treba da smenimo Ješića, da li ćete vi smeniti potpredsednika Gašića u vašoj stranci", upitala je Vučković nakon polemike s premijerom o nepristojnim obraćanjima dvojice potpredsednika. Vučić se obratio poslanicima rekavši: "Mislim da ste sada čuli sve...Ona, gospođa Vučković je rekla - jeste li vi spremni da smenite Gasića, ako mi smenimo Ješića, oni bi neku trgovinu na principima, mi nećemo trgovinu, već principe". "Principi su važni, ideje, a ne tante za tante ili tante za kukuriku. Vi ste za Zoranu Mihajlović, Ješić je rekao, da je ona milf, znate li šta znači to, to je jeziva stvar. Umesto da izađete i kažete to je sramno, vi kažete ajde da trgujemo", rekao je Vučić i poručio: "Mi smenjujemo našeg, a neka vam ga Ješić takav kakav je, takve zaslužujete. A ova priča o izborima u Vojvodini, to je jedna tužna priča i neću ništa na to da dodam". Premijer je takođe ocenio da je suštinska razlika između stranaka na vlasti i opozicije u odgovornosti i što su se oni, kada su na vlasti, držali za fotelje, kao da im je „zarasla za telo“. "Mi, kada imamo jasnu nepodeljenu većinu u parlamentu, a rekao bih i da nismo bili u manjini u narodu, uz nedvosmisleni legalitet i prilično jasan legitimitet, odlučujemo da proverimo volju građana“, naglasio je Vučić. Opoziciju, prema njegovim rečima, ne zanima činjenida ca li ima legitimitet tamo gde vlada, već samo koliko dugo mogu ostati na vlasti.

15.04 - Došlo je do žustrije rasprave između predsednice parlamenta Maje Gojković i poslanika DS Dragana Šutanovca, koji je govorio o pristojnosti, na šta mu je šefica parlamenta odgovorila da ne želi da govori o pristojnosti poslanika DS i rekla da je mentalno jaka da izdrži sve ove napade. Ona je kazala i da po Poslovniku ima pravo i da kažnjava, ali da ne želi da to radi.

Foto: Prinstscreen
Foto: Prinstscreen

13.27 - Živković: Sednica je farsa. Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da je današnja sednica parlamenta, na kojoj se govori o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, farsa. Živković je novinarima u parlamentu rekao da je namera premijera Aleksandra Vučića da se predstavi kao “vrhovni zaštitnik svih civilizacijskih vrednosti, a time i prava žena i njihova zaštita od seksualnog uznemiravanja i ružnih reči”. “Podsećam da je srpska javnost odavno upoznata sa njegovim humanim radom još od 90-tih godina kada je bio ministar informisanja i jasno pokazivao civilizacijske vrednosti. Ja sam siguran da se tu ništa nije promenilo...”, rekao je Živković. On smatra i da Gašić nije kriv zbog neprimerene izjave novinarki, već da je kriv Vučić, najpre što ga je postavio na to mesto, a onda i što ga nije smenio posle helikopterske nesreće 13. marta prošle godine.

13.25 - Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će rad Skupštine biti nastavljen i posle 18 sati.

12.30 - Poslanicima se obraća lider JS i poslanik Dragan Marković Palma koji je naglasio da Gašića lično poznaje i da ga ceni, a potom nastavio o uspesima i dostignućima Vojske Srbije rekavši da poštuje Vojsku Srbije, da je ona važna, da nema mrlje i ispričao da je kao vojnik bio u Titovoj gardi kada to nije mogao svako i kada je i pradeda morao da mu ima čistu biografiju da bi mogao da bude Titov gardista. U toku izlaganja Marković je napravio lapsus rekavši da je Gašić visoki funkcioner Jedinstvene Srbije?!

12.25 - Premijer završio obrazlaganje svog zahteva za razrešenje ministra odbrane.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.15 - Premijer Vučić pred poslanicima obrazlaže zahtev za razrešenje ministra Gašića koji je podneo kao predsednik vlade. - Želimo da budemo pristojno društvo, a ne balkanska krčma. Predložio sam razrešenje Gašića zbog potrebe da se kao društvo rukovodimo učtivošću, moralnošću, poštenju i poštovanju - kazao je Vučić i naglasio: "Činjenica da je nepristojnost pokazao jedan od mojih najbližih saradnika, kako je rekao, navela ga je na razmišljanje i o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko se poštujemo i koliko poštujemo i one koji su van našeg života, a žene su."

- Bratislav Gašić sigurno nikada ne bi sebi poželeo da kleči kao što je to rekao novinarki... Gašić zna da to nije pristojno - rekao je Vučić u "najkraćem obrazloženju za razrešenje" dodavši da o Gašiću i njegovom radu kao ministru misli sve najbolje što su u sali poslanici SNS pozdravili gromoglasnim aplauzom. Premijer je naglasio da je Gašić njegov prijatelj, ali da se nije poneo kako je trebalo.

- Samo pristojnost može da nam pomogne da nam život ne liči na rijaliti i balkansku krčmu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Vučić je zatražio od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrešenju ministra Gašića zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate. On je kazao da je njegov zahtev "redak i gotovo neuobičajen" i dodao: "Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede." „Svako ko kaže ženi da klekne tera je u Sirgunu kuću, čak iako nema sličnu nameru, a znam da Gašić nema tu nameru, ali je on to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika naterala me je da razmišljam o sopstvenoj odgovornosti i da se zapitamo gde smo kao društvo, koliko želimo da poštujemo i koliko se poštujemo i posebno žene", naglasio je Vučić u svom obraćanju poslanicima.

O izborima

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je danas sve stranke da izađu na izbore i izrazio uverenje da građani Srbije ne žele da tapkaju u mestu, već da idu u budućost. On je, govoreći na sednici Narodne skupštine posvećenoj razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, pozvao sve stranke da izađu na izbore. „Zamolio bih vas da izađete na izbore i demokratski učestvujete i pobedite, samo ako to budu građani tako rekli“, naglasio je Vučić. On je rekao da ne zna ko će da pobedi, ali da je siguran da građani Srbije ne žele da tapkaju u mestu, vraćaju se u prošlost, već da idu u budućnost i da žele bolji život.

- Ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi vlade. "Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato - i samo zato, potpisao samo doluku o razrešenjuz koju sam pre više od mesec dana doneo, a koja je danas pred vama", rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

Foto: Milica Jeremić

12.10 - Počela sednica sa dnevnim redom: razrešenje ministra odbrane. Sednici prisustvuju premijer Aleksandar Vučić, ministri Bratislav Gašić i Dušan Vujović. Poslanici SNS su ulazak premijera Vučića pozdravili stajaćim ovacijama.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

11.50 - Odmah za njim u Skupštinu je ušao i ministar rada Aleksandar Vulin, a potom i ministar finansija Dušan Vujović, koji od prošle subote obavlja funkciju v.d. ministra odbrane. U hol Skupštine zadihana je ušla i poslanica SPS Slavica Đukić Dejanović koja je novinarima samo doviknula da kasni i da mora što pre da se upiše.

Foto: Milica Jeremić
Foto: Milica Jeremić

Podsetimo, premijer je u subotu uputio Skupštini Srbije pismo sa zahtevom da na vanrednom zasedanju parlamenta 5. februara bude razmatran njegov predlog za razrešenje ministra Gašića.

Vučić je istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra. Premijer je ranije najavio smenu Gašića, zbog seksističkog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Rasprava o razrešenju ministra Gašića počeće u 12 sati. Prema Zakonu o vladi, ministru prestaje mandat sa svakim prestankom mandata Vlade, izglasavanjem nepoverenja, razrešenjem ili ostavkom. Ministru je izglasano nepoverenje ili razrešenje većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Predlog za razrešenje ministra Skupštini Srbije podnosi predsednik Vlade, koji je dužan da parlamentu predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.Novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Od podnošenja predloga predsednika Vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može obavljati svoja ovlašćenja, već njih preuzima član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

(EPK/M.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track