KORI UDOVIČKI: Zakon o platama ne žele oni koji se plaše transparentne zarade
Foto: Zorana Jevtić

Naknada za minuli rad se neće menjati

KORI UDOVIČKI: Zakon o platama ne žele oni koji se plaše transparentne zarade

Društvo -
BEOGRAD - Naknada za minuli rad se neće menjati, kao ni naknade za bolovanje i godišnje odmore, koje će se i dalje računati na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a tražiće se i veća odgovornost rukovodilaca u organima lokalnih samouprava, rekla je Kori Udovički.

"Sutra očekujem dogovor", poručila je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Za sutra je zakazan sastanak kod premijera.Sindikati su naveli da su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade.

"Predviđeno je, kada je reč o minulom radu, da on ostane kao što je bio do sada, isto je definisan, potpuno u skladu sa Zakonom o radu", istakla je ministarka Udovički.

Prema njenim rečima, originalni predlog nije bio da se ukine minuli rad, nego da se zakonom uvede napredovanje u karijeri, ali se od toga, tokom pregovora, odustalo.

Nacrt zakona predviđa da se, po pitanju naknada za bolovanje i odmor, u jednom delu sistema one računaju na osnovu osnovne plate, a u drugom na osnovu prosečne zarađene plate, rekla je Udovički.

"Kao u zdravstvu, gde postoje velike razlike u odnosu na osnovnu platu, za koje se nadamo da će se uneti kao redovan deo koeficijenta, uvećati koeficijent. Odustali smo i od toga, ostaje prosečna plata za 12 meseci, za ceo sistem", rekla je ministarka.

U najnovijem predlogu pojavili su se članovi kojih nije bilo u prethodnom. Tako u članu 39 piše da će sva davanja, kao što su naknade za bolovanja ili godišnje odmore, biti isplaćivana samo ukoliko ima sredstava u budžetu.Udovički je rekla da su osnovice za plate koje zavise od budžeta lokalnih samouprava novina, pošto će za lokalne samouprave koeficijenti biti svi isti, što ranije nije bio slučaj.

Ministarka je član 39 protumačila u smislu da, kako je rekla, postoji logična mogućnost da budžeti različitih lokalnih samouprava ne mogu da pokriju sve rashode.

"Taj se član odnosi na obavezu rukovodioca organa da tako rukovodi, da se uklopi u budžetsko ograničenje. Ne možete da angažujete rad, plaćate prekovremeno, ne uzimajući u obzir da se plaća minuli rad i bolovanje, i da na kraju godine kažete da fali novca", istakla je Udovički.

Govoreći o saradnji sa ministrom Vujovićem, koji je izgledao manje popustljiv u pregovorima, Udovički je rekla da im je u ekonomskoj logici sve bilo jasno, ali da je pravni sistem Srbije složen, te da je razumela situaciju u kojoj su sindikati."On samo želi da bude siguran da je Zakon tako napisan, da je jasno da rukovodilac, koji odgovara za finansijsko trošenje svoje organizacije, mora da uklopi svoje poslovanje u budžet", rekla je ministarka.

Sindikati traže garancije kao da ne veruju ministrima, već samo premijeru i zato idu kod njega na sastanak. Udovički smatra da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona.

"Zaista verujem da je ovo zakon koji može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu", istakla je ministarka.

Udovički je objasnila da sistem koji su dizajnirali veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.

"Ono što nam se zamera, da u to ne ulaze javna preduzeća, to bi bilo apsolutno neuobičajeno, jer ona posluju po drugačijim, korporativnim principima", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, posebni zakoni će do kraja da odrede kako će za koje radno mesto da se odredi plata."Neće biti lako, jer pored određivanja zarada, mora za svaki resor da se odgovori na neka teška pitanja, kao na primer kako će se pojačati disciplina kako da, kad nekome platite više, platite mu više za veći rad, a ne za kobajagi rad", smatra Udovički.

Ipak, ministarka je optimista i sutra očekuje dogovor.

"Tu će biti sindikati i nezavisna tela, predstavnici organa kojima se, na ovaj način, najavljuje da se neće odmah menjati neki elementi u njihovim sistemima", istakla je Udovički.

Ministarka je naglasila da se razgovori vode sve vreme, da se radi godinu i po dana i da je to indikator koliko teško složene informacije prodiru odozdo nagore.

Udovički je istakla da su katalozi skoro gotovi, ali da je regulacija složena, a odnos ovog zakona i onih koji tek treba da se donesu složen.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track