DAČIĆ: Srbija pouzdan partner EU u borbi protiv terorizma
Foto: Dragana Udovičić

Stati na put pretnjama međunarodnom miru

DAČIĆ: Srbija pouzdan partner EU u borbi protiv terorizma

Politika -
Srbija se pokazala kao odgovoran i solidaran partner i spremna je da svoje kapacitete zajedno sa partnerima u EU i svetu svrsta u ujedinjeni front borbe protiv terorizma kao i različitih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je istakao da Srbija veruje da samo izgradnjom partnerskih i prijateljskih odnosa među zemljama i narodima zasnovanih na saradnji, razmeni iskustava, razumevanju i uvažavanju razlika može da se osigura prosperitet.

Globalni poredak 21. veka, kako je istakao, mora da bude zasnovan na međunarodnom pravu, čcvrstom političkom opredeljenju da se obezbedi globalni i regionalni mir i stabilnost putem dijaloga i saradnja kao i unapređenje mehanizama za mirno rešavanje konflikta.

Postojeći konflikti i akutelni bezbednosni izazovi poput terorizma upućuju na imperativ izgradnje partnerstva i stabilnosti, naveo je on.

"Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori na bezbednosne izazove savremenog doba uključujući terorizam i sve vidove ekstremizma i da u saradnji sa partnerima u svetu da doprinos suzbijanju pretnji kako na regionalnom tako i na evropskom i globalnom nivou", rekao je on.

Naša zemlje je, kako je istakao, uvek osuđivala terorizam u svim oblicima i sve vrste esktremizma i radikalizma i zato se od početka pridružila koaliciji u borbi protiv Islamske države i u okviru svojih mogućnosti daje svoj doprinos. Prema njegovim rečima, sve zemlje treba da imaju svoju ulogu u ovoj borbi jer ovi fenomeni nemaju granice i pretnje nisu deljive te niko nije zaštićen.

"U ovoj borbi treba biti dosledan, a najvažnije je izbeći svaku posrednu ili neposrednu podršku terorističkim ili ekstremističkim strukturama radi ispunjenja pojedinih političkih ciljeva", naglasio je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da vidi kontinuirano unapređenje partnerskih odnosa u borbi protiv terorizma, a da sama odgovorno, dosledno i pravovremeno izvršava svoje međunarodne obaveze.

"Suzbijanje terorizma i ekstremizma represivnim merama nije dovoljno, treba sagledavati komplementarne mere koje bi trebalo da suzbiju korene ovih fenomena", naglasio je on.

Islamska država, ali i drugi potencijalne pripadnike traže među građanima islamske veroispovesti koji se osećaju marginlizovano i kao takvi predstavljaju metu ekstremista, rekao je on.

Veoma je bitno pitanje integracija građana svih veroispovesti, političkih ubeđenja u moderno društvo zasnovano na zajedničkim vrednostima i ono je ključno u prevenciji terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja