ĐURIĆ: Srbi na Kosovu neće biti ugušeni, ugašeni, proterani!
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Direktor Kancelarije za KiM

ĐURIĆ: Srbi na Kosovu neće biti ugušeni, ugašeni, proterani!

Politika -
BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić danas je, povodom osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio da će Srbi ostati i opstati u toj pokrajini.

"Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti ugašeni, ugušeni, proterani i neće nestati sa Kosova i Metohije", kazao je Đurić na sastanku u Beogradu s političkim predstavnicima kosovskih Srba i episkopom raško-prizrenskim Teodosijem. Djurić je apelovao da predstavnici Srba na Kosovu, a naročito korisnici budžetskih sredstava, pomognu i podrže rad Fonda raško-prizrenske eparhije. "Svojim primerom treba da pokažemo i podržimo ovu fondaciju jer je i to veoma bitno za opstanak i ostanak Srba na Kosovu", kazao je Đurić.

On je istakao da budžetske korisnike na Kosovu niko neće primoravati, niti kontrolisati koliko izdvajaju od svojih prihoda, ali da bi njihova podrška Fondu raško-prizrenske parhije bila izuzetno značajna i podsticajna. Djurić je naveo da je cilj da se ojača srpska zajednica na Kosovu, da se pruži podrška tamošnjim porodicama i zaustavi osipanje Srba. Episkop Teodosije rekao je da Srbi na Kosovu treba da svojim primerom pokažu koliko im je stalo do svetinja i do toga da tamo ostanu, ali je ukazao i na to da im je u tome pomoć neophodna.

"Potrebna nam je pomoć naše države, sugradjana, i svih Srba, ma gde živeli na ovoj planeti", kazao je Teodosije. On je ocenio da će biti potrebno uložiti veliki napor u to kako bi Srbi opstali na Kosovu i istakao da je to velika odgovornost.

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić ukazao je da se na Kosovu u poslednje vreme tiho pojavljuje ideja islamsog radikalizma. On je naveo i da osam godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova povratka Srba gotovo i da nema. Jevtić život Srba na Kosovu opisao jednom rečju - neizvesnost.

"Situacija je zaista teška, ne postoji posvećenost većinskog albanskog stanovništva kada je o povratku Srba reč", kazao je Jevtić. On je istakao veliku podršku koju Srbima na Kosovu pruža vlade Srbije.

"Srbija nikada neće priznati Kosovo kao posebnu državu"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nikada neće priznati Kosovo i Metohiju kao posebnu državu. Povodom osme godišnjice od samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vulin je novinarima u Beogradu kazao da Kosovo nije država, zato što je oni koji žive na njenoj teritoriji ne prihvataju kao državu.

"Problem je što velike sile teško priznaju grešku, teško im je da prihvate da su priznali nešto što nije država", rekao je Vulin nakon predstavljanja programa Evropske unije (EU) za zapošljavanje i socijalnu politiku. ; Ministar je dodao da bi bilo dobro da međunarodna zajednica još jednom preispita Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.Vulin je povodom za danas najavljenih protesta opozicije protiv vlade u Prištini ocenio da su ti protesti "pokazatelj kako izgleda kada biva proglašenom državom nešto što nije država".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track