Simić: Nadam se da će policija moći da kontrolišše današnji protest Albanaca u Prištini
Foto: Kancelarija Vlade Za KiM

Predsednik Srpske liste

Simić: Nadam se da će policija moći da kontrolišše današnji protest Albanaca u Prištini

Politika -
PRIŠTINA - Predsednik Srpske liste Slavko Simić tvrdi da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontoliše današnje proteste u Prištini.

Simić je rekao da Srbi imaju daleko veća očekivanja od Kfora i Euleksa kojima je ukazano na neophodnost da se predupredi eventuano nasilje.

"Dodatna zabrinutost među srpskim narodom na Kosovu je što su predstavnici opozicije proteste zakazali na dan jednostrano proglašene nezavisnosti, zbog čega očekuju daleko masovnije okuljanje a poznato je da su Srbi uvek meta Albanaca koji su skloni nasilju", naveo je Simić.

Kao predsednik Srpske liste on, kako kaze, podseća stalno međunarodne predstavnike na martovski pogrom 2004. godine kada je okupljanje Albanaca eskaliralo u nasilje nad srpskom zajednicom, njenom imovinom i imovinom srpske pravoslavne crkve, rekao je on. Zato ovoga puta bezbednosne strukture na KiM moraju sprečiti da današnji protest izmakne kontroli, poručio je Simić.

On navodi da postoje daleko dublji razlozi protesta opozicije od onih koje zvnično ističu, a da je formiranje ZSO samo politička aluzija i opravdanje jer je, kako je kazao, uveren da je suštinski razlog ovih protesta usmeren protiv formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Po oceni Simića, namera opozicije je takođe da preuzme vlast, jer smatraju da bi tada imali veću kontrolu nad ovim sudom.

"Suočavanje sa Specijalnim sudom biće najveći izazov za kosovsko društvo nakon samoproglašene nezavisnosti" uveren je Simić koji zaključuje da Kosovo nije uspelo da postane deo bilo koje velike međunaronde organizaije. Opozicija je, inače, demonstracije zakazala u danu kad vlast u Prištini obeležava osam godina jednostrano proklamovane nezavisnosti.

(Foto: Kancelarija Vlade Srbije za KiM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track