DŽULIJAN BORDŽER O LOVU NA HAŠKE BEGUNCE: Karadžića štitio vrh BIA, a Mladića Rusi!
Foto: Youtube Printscreen

Autor knjige "Krvnikov trag"

DŽULIJAN BORDŽER O LOVU NA HAŠKE BEGUNCE: Karadžića štitio vrh BIA, a Mladića Rusi!

Politika -
BEOGRAD - Džulijan Bordžer, novinar Gardijana i dobitnik Pulicerove nagrade, koji je izveštavao s ratišta u BiH za BBC, a na Balkan se vratio i 1999. godine tokom sukoba na Kosovu, objavio je knjigu "Krvnikov trag", koja govori o najtraženijim haškim optuženicima u novijoj istoriji - Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Bordžer u knjizi opisuje i pozadinu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Govori i o dramatičnim trenucima kada Tribunal traži Arhivu HV-a i HVO-a, koju je Tuđmanov režim sakrio u nekoj napuštenoj kući u okolini Zagreba. Na vlast su bili tek došli Stjepan Mesić i Ivica Račan i pokušavaju biti kooperativni s Tribunalom i nemilosrdnim zapadnim silama. Predaja važne arhive naišla je na žestok otpor vojnog vrha Hrvatske i došlo je gotovo do oružanog sukoba regularne policije i pripadnika starih obavještajnih struktura.

U knjizi je opisan lov na dva ključna čoveka, Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika. Neverovatno je sa kakvim informacijama barataju lovci na ratne zločince i šta je sve autor uspeo da prikupi od te građe.

Skrivanje Karadžića i njegov boravak u Beogradu pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića, kao i njegovo hapšenje prvi put je detaljno opisano u ovoj knjizi. Hapšenje Krajišnika je jedna od najzanimljivijih i perfektno izvedenih operacija.

Cover art for The Butcher's Trail, coming out on January...

Posted by Julian Borger on Friday, January 1, 2016

"Iako su ga istražitelji Bezbedonosno-informativne agencije identifikovali, nisu mogli odmah reagovati zato što je sam vrh BIA štitio Karadžića. Tek kada je došlo do smene u vrhu BIA, bilo ga je moguće uhapsiti. Kod Mladića je bilo najinteresantnije to što su ga štitili Rusi.

Federalna služba bezbednosti pomagala je da se olakša pritisak na njegovu porodicu, a špijunirali su i Haški tribunal, i vršili pritisak i na srpske zvaničnike da ne idu u Hag", kazao je Bordžer u intervjuu za N1.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track