LIBIJSKE VEZE: Tadić vodio Gadafijevog sina u lov, Dačić ga čuvao?
Foto: Zorana Jevtić, Fonet

Ko je sve iz vlasti upetljan

LIBIJSKE VEZE: Tadić vodio Gadafijevog sina u lov, Dačić ga čuvao?

Politika -
Tragedija u Libiji sve više razotkriva kontroverzne odnose naših vlast sa svrgnutim režimom u Tripoliju

BEOGRAD - Političko prepucavanje lidera SDS Borisa Tadića i šefa SPS Ivice Dačića zbog pogibije diplomata Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji ne samo što ne prestaje već se i još više rapslamsalo novom razmenom optužbi!Dačić je, naime, otkrio da su Tadić i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac bili u bliskim vezama s libijskim vođom Muamerom Gadafijem, a da su njegovog sina Saifa tajno vodili u lov u Srbiji. Na to Šutanovac odgovara da je Dačić u vreme dok je bio ministar policije obezbeđivao Gadafijevog naslednika.I pare u igri?Nakon što je Tadić tražio njegovu smenu, Dačić je bivšeg predsednika Srbije javno „podsetio“ na njegove dobre odnose sa Gadafijem, aludirajući da je od toga imao i finansijske koristi.- Tadić se za pet godina svoje vlasti, od 2005. do 2010, četiri puta susreo sa Gadafijem u Tripoliju. Dobio je orden, vodio vojsku na proslavu 40 godina vlasti... Gadafijev sin Seif je tajno dolazio u lov i sretao se sa Tadićem i Šutanovcem. To je puna istina, nemojte da prebacujete odgovornost na Ivicu Dačića. Ja sam odgovoran za ono što je sada - rekao je šef diplomatije.

Tadić nije želeo da komentariše ove tvrdnje, ali je zato Šutanovac uzvratio da Dačić pričom o lovu skreće pažnju sa vlastite odgovornosti za tragediju u Libiji.- Dačić je vrhunski manipulator, on sve to priča jer nema odgovor zašto naši predstavnici nisu vraćeni u Srbiju posle eskalacije sukoba u Libiji. Saif je jednom išao u Moravić da lovi, svratio sam tamo, pokazali smo mu lovište, onda sam seo u kola i otišao. Niti ja, niti Tadić nismo bili sa njim u lovu. Lovio je s ljudima. Četiri puta sam se sastajao sa njim, jednom je čak bio kod mene u kući, a jednom smo se videli u hotelu u kom je bio, čini mi se „Hajatu“ - objašnjava Šutanovac za Kurir.Kaže i da bi Dačić morao da odgovori na neka pitanja:- Gde je on bio i šta je radio? Bio je ministar policije tada, da li je njegova jedinica obezbeđivala Saifa kad je bio tu? A morao bi da porazgovara i sa Zoranom Lilićem, koji se hvalio da ima izuzetne kontakte i biznis sa Gadafijem. Saif je inače dolazio u privatne, a ne tajne posete. Zvaničnici iz Libije su ga najavljivali i tražili VIP tretman, što se i sada verovatno radi - kaže Šutanovac.Povlače PotežicuDačić na to kaže da MUP nije obezbeđivao Saifa Gadfija, a da Šutanovac i dalje nije objasnio zašto se s njim tajno sastajao.

Dačić najavioPOTEŽICA OPET DAJE IZJAVUDačić je rekao da će ambasador u Libiji Oliver Potežica ponovo dati izjavu o okolnostima otmice dvoje službenika ambasade u Tripoliju.- Već je dao jednu izjavu, a učiniće to ponovo, najverovatnije u Beogradu. Biće povučen iz Tripolija, dogovor o tome je već ranije postignut - kaže on.

Poslednji oproštajSUTRA SAHRANE STEPIĆA I STANKOVIĆEVEStradali službenici Ambasade Srbije u Tripoliju Slađana Stanković i Jovica Stepić biće sahranjeni sutra, a danas će povodom ove tragedije biti održana komemoracija u Ministarstvu spoljnih poslova.- Jovica će biti sahranjen u rodnom selu Makce,30 kilometara od Požarevca. Slađana će biti sahranjena na groblju Zbeg u beogradskom naselju Borča - kaže državni sekretar u MSP Veljko Odalović.Obdukcija njihovih tela završena je juče na VMA, a rezultati ukazuju na to da su stradali od posledica detonacije i da nisu mučeni.(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track