JOKSIMOVIĆ: Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24
Foto: Dado Djilas

Srbija na putu evrointegracija

JOKSIMOVIĆ: Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24

Politika -
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je za Srbiju značajano da se što pre otvore poglavlja 23 i 24, jer će se na taj način napraviti prostor za otvaranje još najmanje četiri poglavlja do kraja godine.

Joksimović je na skupštinskom Odboru za evropske integracije rekla da je za poglavlje 24 već prošao izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti merila za otvaranje tog poglavlja.

"“Za poglavlje 23, takođe. Još Hrvatska i Bugarska su izrazile neku vrstu, ne bih rekla uslovljavanja, ali rezerve na način na koji će da daju saglasnost, ali su načelno dale saglasnost"”, rekla je Joksimović.

Ona je spomenula da je važan deo poglavlja 23, iako nije uslov za otvaranje, akcioni plan za nacionalne manjine.

"“Mislim da je realno da do kraja holandskog predsedavanja odrzimo i treću međuvladinu konferenciju na kojoj bismo otvorili ova dva poglavlja"”, istakla je Joksimović.

Govoreći o poglavlju 35, Joksimović je podsetila da Zajednica srpskih opština još nije formirana zbog očiglednog nepostojanja političke volje u Prištini.

"Mi održavamo tehnički nivo dijaloga zato što smatramo, bez obzira na nepostojanje političke volje, da je važno da budemo i stalno uključeni”", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija apsolutno vidi EK I EU I njihovu ulogu kao najvažnijeg garanta implementacije Briselsog sporazuma.

"Što se tiče drugog poglavlja, koje smo otvorili, to je Poglavlje 32, mislimo da je to jako dobar signal s obizrom da je ekonomsko upravljanje jedan od pritoriteta u uslovno rečeno novoj agenda EU"”, rekla je Joksimović.

"U oblasti javnih finansija, važno je da se jača i interna i eksterna revizija, interna kontrola, suzbijanje nepravilnosti u radu i finansijskih institucija i upravljanja evropskim fondovima i zaštite od krivotvorenja evra", rekla je Joksimović i dodala da su tu stvari dobro postavljene.

Prema poslednjim istraživanjima, kako je rekla, 48 odsto građana podržava članstvo u EU, 28 odsto je protiv, a 21 odsto neopredeljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track