VIDEO ŠEŠELJ OBIŠAO GROB, MRKA OČITAO LEKCIJU: Srbija se nepravedno odrekla Miloševića!
Foto: Nebojsa Mandic

Položeni venci

VIDEO ŠEŠELJ OBIŠAO GROB, MRKA OČITAO LEKCIJU: Srbija se nepravedno odrekla Miloševića!

Politika -
BEOGRAD - Srbija se nepravedno odrekla i nepravedno zaboravila Slobodana Miloševića, a država se krajnje nedolično ponela prema bivšem predsedniku kada nije dozvolila da bude sahranjen kao državnik, ocenio je počasni predsednik Socijalističke partije Milutin Mrkonjić.

- Sve je više onih koji smatraju da je on bio patriota, heroj, haški mučenik. Za Srbiju će on ostati junak za sva vremena - istakao je Mrkonjić.

Na pitanje da li ima istine u tvrdnjama lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja da je Miloševića izdala i njegova stranka dok je bio u Hagu, Mrkonjić je rekao da to nije tačno i da Šešelj verovatno misli na sudbinu koju je, dok je on bio u Hagu, doživela njegova SRS.

Војислав Шешељ је положио венац на гроб Слободана Милошевића јутрос око 10 часова у Пожаревцу.

Posted by Војислав Шешељ on Friday, March 11, 2016

Što se tiče SPS, nekoliko nas je organizovalo odbranu Slobodana Miloševića. A kad god smo bili u prilici obilazili smo ga u Hagu i to smo činili do kraja njegovog života. Uostalom, socijalisti i Milošević su praktično pomogli i stvaranju jake SRS, dodao je Mrkonjić.

Milošević je iz Haga Šešelja podržao na predsedničkim izborima, a mene je zadužio da (Aleksandra) Vučića predložim za gradonačelnika Beograda. Tada je SRS narasla sa 10 na 40 odsto, podsetio je Mrkonjić.

Povodom svog insistiranja da se porodici Milošević omogući povratak u Srbiju, on je rekao da od vlade u kojoj su Srpska napredna stranka i SPS treba očekivati takvu odluku.

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ сутра око 10 часова ће положити венац на гроб бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, који је пре деценију убијен у злочиначком Хашком трибуналу.

Posted by Војислав Шешељ on Thursday, March 10, 2016

To porodica pokojnog Miloševića zaslužuje. Trebalo je samo malo dobre volje ljudi iz vlasti i logična politička odluka, pa da se to odavno dogodi. Ali, ranije vlade sa Demokratskom strankom na čelu to nisu želele, zaključio je Mrkonjić.

Šešelji i Vulin položili cveće na grob Slobodana Miloševića

Delegacija Srpske radikalne stranke na čelu sa Vojislavom Šešeljem danas je položila cveće na grob bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića povodom desetogodišnjice smrti. Cveće na grob Slobadanu Miloševiću položio je jutros i lider pokreta socijalista i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da se Milošević svojim držanjem pred Tribunalom upisao zlatnim slovima u srpsku istoriju. Šešelj je rekao da su radikali devedesetih godina nekad sarađivali, a nekad se sukobljavali sa Miloševićem, ali da je "onaj pravi Milošević kojeg poštuju onaj koji je bio pred Haškim tribunalom". On je rekao i da je povratak Miloševićeve porodice isključivo političko pitanje i dodao da su se čelnici aktuelne vlasti ranije zalagali da se Miloševići vrate kući, ali da su, kad su se "dočepali vlasti" to zaboravili.

Počasni predsednik SPS Mrkonjić rekao je za B92 da je na grob Miloševiću došao kao prijatelj, a da mu niko iz SPS neće zameriti što je tu, kao i da će lideru socijalista Ivici Dačiću preneti "kako je bilo". Advokat Toma Fila, koji je na listi socijalista za parlamentarne izbore u aprilu, naglasio je da u SPS nema podela. Inače, Udruženje građana Sloboda organizovaće po podne svečanu akademiju na kojoj će govoriti Momir Bulatović, Klaus Hartman i Šainović, dok će se, kako je najavljeno, direktno iz Moskve obratiti Mirjana Marković.

Milošević je umro pre deset godina od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom sudjenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, i za genocid u Bosni i Hercegovini. Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

(Fonet/Danas/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track