Najnovije vesti

Đurić: Nećemo ćutke gledati kako se gaze srpski interesi
Foto: Beta 2014

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Đurić: Nećemo ćutke gledati kako se gaze srpski interesi

Politika
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da postoji još uvek jedan mali prostor da se reši problem sa blokadom kamiona koji danima stoje na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i da se nada nekim vestima u toku dana.

On je rekao i da Srbija razmišlja o merama reciprociteta,  jer neće ćutke gledati kako se njeni interesi gaze. Đurić je, takođe, pozvao EU da što urgentnije počne da se bavi ovim pitanjima, jer Srbija više ne može da čeka.Uz napomenu da to što se dešava sa kamionima nema nikakvog smisla i da Srbija ne sprečava bilo čiji kamion da uđe u centralnu Srbiju, da svo vreme najnormalnije pušta kamione, bez problema i zadržavanja, Đurić je rekao da sada više ništa ne pita Prištinu, već predstavnike EU dokle će tolerisati ovu jednostranu blokadu koja šteti i građanima i privredi i svemu za šta se deklarativno zalažu, noramlizaciji odnosa i drugog i dokle misli da Srbija može da čeka i trpi.

"Kako je moguće da se danima niko iz Prištine njima ne javlja na telefon? Priština je uveliko prešla sve granice i ušla u crvenu zonu neprihvatljivog ponašanja. Ovo nema nikakve veze sa normalnim odnosima i uvažavanjem bilo čijih interesa", istakao je Đurić, navodeći da Srbija ima granice strpljenja i da neće ćutke gledati kako se gaze njeni interesi.

Đurić kaže da ono što je Priština želela da postigne nema nikakve veze sa ekonomskim i drugim ciljevima, već isklujučivo sa politikom i njihovom željom da afirmišu status.

Ništa se ne menja na Univerzitetu u Prištini

Ništa se na Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, neće menjati, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije, najavljujući nastavak i jačanje podrške toj inistituciji.

"On je okosnica naše budućnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da je Vlada Srbije ponosna na tu instituciju, gde više od 12.000 studenata  uče i rade ništa slabnije nego na drugim državnim univerzitetima.Đurić je istakao da svako ko pokušava da podrije i destabilizuje univerzitet, širenjem lažnih vesti i unosenjem panike među studente pred upisni rok, ne radi u interesu srpske zajednice.

"Vlada je čvrsto iza univeriziteta, svih fakulteta i iza svih drugih obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji. Znamo u čijem interesu i u sklopu čijeg iracionalnog ponašanja smo do sada viđali različite nasrtaje na naš obrazovni sistem", rekao je Đurić.

(Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...