SRBIJA NA PREKRETNICI VUČIĆ: Gubim izbore!

Lider SNS šokirao javnost posle presude Šešelju

SRBIJA NA PREKRETNICI VUČIĆ: Gubim izbore!

Politika -
Video sam prva istraživanja u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora, izjavio predsednik Vlade

BEOGRAD - Lider SNS i premijer Aleksandar Vučić ocenio je da koalicija koju predvodi nikad nije bila bliža gubitku izbora.

Prema njegovim rečima, veoma je realno da novu vladu Srbije formiraju stranke opozicije.

- Sinoć (u četvrtak uveče) dobio sam prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči. Kad sam rekao da gubimo izbore, ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli. Podaci pokazuju da bi svi drugi mogli da se ujedine i formiraju vladu - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom oslobađajuće presude haškog suda Vojislavu Šešelju.Na pitanje da objasni šta je mislio kad je rekao da „nikad nismo bili bliži gubitku izbora“, Vučić je odgovorio:Za Srbiju u Evropi- Stvari stoje tako da je potpuno jasno da bi u ovom trenutku neki drugi, koji se lako ujedinjuju po svim temama, lako mogli da naprave vladu.Komentarišući oslobađajuću presudu Šešelju, premijer je rekao da nema ništa lično protiv lidera radikala, ali da će se njegovoj politici žestoko suprotstavljati.- Ponosan sam što je Vlada Srbije štitila zakone i dostojanstvo Srbije i njenih građana, kao i dostojanstvo građanina Šešelja. Nemam lični animozitet prema njemu, želim i njemu i njegovoj porodici zdravlje i sreću, međutim, imamo problem s njegovom politikom i žestoko ćemo joj se suprotstavljati. Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme, muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi. Uopšte ne krijem da ću se toj politici i lično, dok god sam na čelu Vlade, ali i kasnije, kad to više ne budem, žestoko suprotstavljati - poručio je Vučić.On je ocenio da je proces protiv Šešelja bio politički, a ne pravni proces, „i kad su ga tražili u Hag, i kad su ga privremeno puštali i ponovo tražili“.Velika Srbija je prošlost- Haški sud nije ispunio svoje osnovne ciljeve, pre svega da radi u interesu pomirenja u regionu. Naprotiv, svojim presudama taj sud sve vreme zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana, koji bi trebalo da nastavi da se bavi svojom budućnošću, a ne prošlošću i ratovima - rekao je premijer.Na pitanje šta danas misli o „velikoj Srbiji“, odgovorio je da je pre osam godina na izbore izašao s drugačijom politikom i dobio poverenje naroda:- Ako su neki prespavali, pa se ne sećaju šta je bilo pre osam ili devet godina, moram da ih podsetim da je to davno bilo, da su za osam godina mogli da pročitaju da se nešto dogodilo. To govori koliko je politika mržnje napredovala u Srbiji, da i dalje postoji ne samo kod političara na desnici već i na lažnoj levici, kod onih koji su učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji i ne mogu da zaborave da im je mnogo lepše bilo pre 25 godina, a da život teče i da se stvari menjaju. Politika „velike Srbije“ nije politika budućnosti, nije politika Vlade i nije ni bila.

Poštovati sve žrtveNEKA I DRUGI KAŽNJAVAJU SVOJE ZLOČINEAleksandar Vučić izjavio je da nijedan ratni zločin ne treba i ne sme da bude zaboravljen, ali da, ukoliko Srbija kažnjava svoje zločince, onda je potrebno da se zna ko je odgovoran i za zločine nad Srbima.- Naša je obaveza da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike i da poštujemo muslimanske i hrvatske žrtve i da tuđi bol razumemo kao bol naših majki - naglasio je Vučić.

Javni sektorMOGUĆE VEĆE PLATE I PENZIJEPremijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnosti da se krajem godine povećaju penzije i plate u javnom sektoru.- Nemam nikakve sumnje da, ukoliko nastavimo s pozitivnim ekonomskim trendovima, možemo pre kraja godine razgovarati sa MMF o povećanju primanja, pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere - izjavio je Vučić.

Reč analitičaraBranko Radun, politički analitičarVUČIĆEV REJTING SE NE MENJANa izborne rezultate neće uticati dešavanja u Srbiji, možda Šešelj dobije nešto više glasova, ali će tako umanjiti glasove DSS-Dveri, koji u tom slučaju neće preći cenzus, ali na Vučića neće uticati. Može se desiti da se veoma malo oslabi pozicija SPS.Đorđe Vuković, CesidMERA OPREZAVerovatno je Vučić poučen nečijim drugim iskustvom, kad su očekivali da je stvar gotova, a gubili izbore. Moguće je da će doći u tu poziciju ukoliko bude bitnih odstupanja, pa da onda zbir ostalih bude veći od zbira koji on čini. To doživljavam kao meru opreza.Vladimir Goati, TRANSPARENTNOST SRBIJE VUČIĆEVA SKROMNOSTTo sam protumačio kao lep gest skromnosti lidera jedne stranke. Bićemo svedoci jedne izborne simultanke, gde je jedan čovek s jedne strane, a njih više s druge. Mislim da Vučić ne maše time, nego je to čak umanjivanje i skromnost jednog šefa partije koja će uspeti da pobedi.Vladimir Vuletić, sociologSVI PROTIV SNSUz očekivani rast broja glasova za SRS, povećava se i mogućnost da se stranke opozicije ujedine protiv SNS kada dođe vreme formiranja buduće vlade. Ako neko može imati štetu od toga, to je SNS, a korist za SRS. To postavlja novu perspektivu da se možda posle izbora dođe do situacije u kojoj bi se svi udružili protiv SNS.

DANAS POKLON U KURIRU: RASTIMETAR PEPA PRASE

Drage mame i tate sačuvajte uspomenu na odrastanje svoje dece

U današnjem izdanju Kurira poklanjamo vam rastimetar sa likom Pepa Prase.

Upištite datum merenja visine, tačnu visinu i težinu deteta. Zatim, zalepite fotografiju i pramen kose.

Ovo je idealna prilika da sačuvate uspomenu na odrastanje svoje dece.

Kurir za decu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track