ČAS ISTORIJE: Srđan Dragojević proziva SPS zbog tri prsta
Foto: Dragan Karić

Filmadžija udario na svoje u kampanji

ČAS ISTORIJE: Srđan Dragojević proziva SPS zbog tri prsta

Politika -

Reditelju i poslaniku socijalista zasmetalo što njegove kolege u kampanji koriste pozdrav koji su koristile ustaše i nacisti

BEOGRAD - Predizborna kampanja socijalista je zbog rednog broja na glasačkom listiću prošla u znaku broja tri, pa je tako na svim njihovim konvencijama uzdizanje tri prsta spontano ušlo u stranačku koreografiju. Srđan Dragojević jedini je koji se iz SPS oštro pobunio protiv toga, podsetivši da je ovaj pozdrav preuzet iz nacističke ikonografije.- Pomalo sam uznemiren kada vidim ta tri prsta tokom kampanje, uvedena početkom devedesetih, zapravo pozdrav Pavelićevih ustaša, nikada naš u istoriji... Uvek kada vidim nekog da podigne raširena tri prsta pitam ga da li je poštovalac NDH ili SS - napisao je poznati reditelj na svom Tviteru.Ova kritika je, međutim, kasno došla s obzirom na to da su simpatizeri, ali i funkcioneri SPS, na svakom koraku reklamirali svoju listu uzdizanjem tri prsta. Tako su tviteraši odmah obavestili Dragojevića o „ponašanju“ njegovog stranačkog kolege Dejana Radenkovića, koji se na istoj društvenoj mreži hvalio fotografijom iz Prokuplja, na kojoj, uz transparent „Samo hrabro do pobede“, pozira nasmejan s podignuta tri prsta.- Taj pozdrav je, nažalost, ušao u modu. Ali ljudi treba da znaju šta predstavlja - pokušao je Dragojević da odbrani kolegu.Prozvani socijalista se tek kasnije javio i pokušao da izvadi situaciju.- Trenutno predstavlja broj za koji Srbija treba da glasa - odgovorio je Radenković.(I. K.)

Boris MilićevićGEJEVI, IZAĐITE DA GLASATEČlan GO SPS Boris Milićević pozvao je sve lezbijke, gejeve, biseksualne i trans osobe da izađu na izbore. Kako je rekao, samo aktivnim učešćem u političkom životu svi možemo da utičemo na dešavanja, što pokazuje i situacija u evropskim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track