PRIJATELJ SRBIJE BOGOVIČ: Samo je pitanje vremena kada će zapadni Balkan ući u EU
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Potpredsednik grupe "Prijatelji Srbije"

PRIJATELJ SRBIJE BOGOVIČ: Samo je pitanje vremena kada će zapadni Balkan ući u EU

Politika -

BRISEL/LJUBLJANA - Poslanik Evropskog parlamenta i potpredsednik grupe "Prijatelji Srbije" u EP Franc Bogovič izjavio je da je samo pitanje vremena kad će sve države zapadnog Balkana postati punopravne članice Evropske unije.

"Samo je pitanje vremena kad će preostale države zapadnog Balkana - Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija, kao i Kosovo postati punopravne članice EU, pošto i geografski spadaju u Evropu", istakao je Bogovič sinoć na petom panelu na temu "Zapadni Balkan: Ka evropskoj budućnosti" u Briselu.

Na tom panelu, koji je u Briselu organizovala Evropska narodna partija (EPP), učestvovali su predsednik EPP DŽozef Dol, bivši predsednik Evropskog parlamenta Hans Gert Petering, bivši premijer Slovačke Mikulaš Dzurinda, potpredsednica poslaničke grupe EPP Sandra Kalniete i drugi stručnjaci za područje zapadnog Balkana i politički predstavnici zemalja iz tog regiona. Učesnici panela su se složili da je svima u interesu da Balkan postane stabilan region i da zato svi politički napori treba da budu usmereni ka budućnosti, a ne prošlosti.

Oni su dodali da su zemlje zapadnog Balkana takođe pokazale konstruktivan pristup u slučaju migrantske krize. "Po pitanju ispunjenja ekonomskih i političkih kriterijuma, zemlje zapadnog Balkana su na dobrom putu da se priključe Evropskoj uniji", rekao je Bogovič, sa čime su se složili i drugi učesnici panela. Bogovič je takođe istakao da je privredni razvoj od ključnog značaja za primenu evropskih standarda, koji su jedan od glavnih razloga za priključenje Evropskoj uniji.

Bogovič je na panelu ukazao i na razlike u kohezionoj politici dodele nepovratnih sredstava, budući da će nove članice, uključujući Sloveniju, u dva finansijska perioda (2007-2013 in 2014-2020) dobiti između 3.000 i 4.000 evra po stanovniku, dok su za sve države zapadnog Balkana, koje još nisu punopravne članice EU, istovremeno predviđena koheziona sredstva u iznosu od 200 evra za period 2014-2020. "EU bi, kad je reč o kohezionim sredstvima, morala da postane naklonjenija zemljama zapadnog Balkana", istakao je Bogovič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track