DSS: Zabrinjavajući je stav da rast nasilja u Srbiji nije veoma bitan
Foto: Nebojsa Mandic

Opoziciona reakcija

DSS: Zabrinjavajući je stav da rast nasilja u Srbiji nije veoma bitan

Politika -

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da je stvarni razlog sazivanja vanredne konferencije za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića potreba da se neistinama obruši na opozicione stranke i ocenila da je obraćanje „nepodobnim“ novinarima bilo na granici verbalnog nasilja.

Na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Vlade je u prvi plan postavio informacije koje je dobio o mogućnosti izbijanja nemira tokom protesta u Republici Srpskoj i svoju zabrinutost tim povodom. Međutim, tok konferencije je pokazao da je stvarni razlog hitnog zakazivanja potreba da se neistinama obruši na opozicione stranke, pri čemu je obraćanje „nepodobnim“ novinarima bilo na granici verbalnog nasilja, naglasila je DSS.

Ta stranka je ocenuioa da je predsednik Vlade potpuno u pravu kada je istakao da je od pitanja nezakonitog rušenja objekata važnije pitanje održanja mira u Republici Srpskoj i njene stabilnosti, ali je krajnje zabrinjavajući njegov stav da rast nasilja u Srbiji nije veoma bitno pitanje za njene građane. DSS podseća da je predsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je juče izjavio da mu „ništa nije jasno“ u vezi kriminalnog rušenja u Savamali, prosvetljen preko noći i danas sve objasnio retorikom starog radikala. U saopštenju DSS navodi da je Vučić rekao da je „to je uradio neki potpuni idiot“.

Kriminalne radnje i najbrutalnije nasilje svakodnevno se vrše na očigled građana i pred kamerama, što nedvosmisleno ukazuje da su počinioci sigurni da će ih nalogodavaci zaštititi od krivičnog progona. Biće možda privedeni, saslušani, ali ništa više, ističe DSS. Od fingiranog terorističkog napada u Zubinom potoku, preko premlaćivanja Bože Kumburovića pripadnika Partizanovog obezbeđenja i rušenja Savamale, do jučerašnje otmice dr Miodraga Pavlovića u Apatinu – narasta beskrupuloznost zaštićenih kriminalaca, ocenila je DSS.

Otmicom u Apatinu građanima se šalje zastrašujuća poruka, nasilje nad vama može da bude i snimljeno, ali ćete morati, kao dr Pavlović, da pod pretnjama izjavite da je nije bilo i da na snimcima niste vi, upozorila je DSS. Demokratska stranka Srbije je uverena da će svi politički činioci i građani Republike Srpske biti odgovorni, sačuvati mir i stabilnost, a političke sporove rešavati političkim sredstvima, ističe se u saopštenju. Zahtevamo od sadašnje i buduće Vlade Srbije da prekine kriminalizaciju države i društva i da sadašnju nultu toleranciju prema kritici, zameni obećanom nultom tolerancijom prema kriminalu i korupciji, kaže se u saopštenju DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track