ANARHIJA: Maja Gojković otvorila izložbu pank portreta dinastije Obrenović
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Nesvakidašnji pogled na prošlost

ANARHIJA: Maja Gojković otvorila izložbu pank portreta dinastije Obrenović

Politika -

Inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, Aleksandar Leka Mladenović je serijom portreta dinastije Obrenović spojio istoriju i moderno

BEOGRAD - Predsednica poslednjeg saziva parlamenta Maja Gojković otvorila je večeras izložbu "Pank portreti dinastije Obrenović" Aleksandra Leke Mladenovića u Konaku kneza Miloša u Topčideru, a u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10".

"Čast mi je što otvaram izložbu porterta članova dinastije Obrenović i to u godini kada se obeležava četiri decenije nastanka pank kulture, čime se i Beograd na svoj način priključio velikoj proslavi u Londonu," rekla je Gojković, pohvalivši sluh za intrigiranje javnosti direktorke Istorijskog muzeja Srbije Dušice Bojić kao organizatora. Gojković smatra da očuvanje istorijskog sećanja ima poseban značaj za kulturu jednog naroda, i da je najbolji način za negovanje tradicije njeno oživljavanje u savremenom kontekstu.

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

"Verujem da ovaj umetnički pogled na istoriju Srbije nikoga ne može da ostavi ravnodušnim, da današnjim generacijama može da približi život tog doba, ali i misli i osećanja ljudi koji su obeležili jedna deo naše istorije," izjavila je Gojković. Inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, Mladenović je serijom portreta dinastije Obrenović spojio istoriju i moderno, koristeći slikarske i grafičke tehnike sa pank stilom i kulturom.

Na pitanje zašto baš Obrenovići, a ne Karađorđevići ili srpska srednjevekovna dinastija Nemanjića, Mladenović kaže da su oni, kao i pank, u istorijskom kontekstu, trajali kratko:

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

"To je period vladavine od nekih sedamdesetak godina kada je Srbija doživela jedan procvat u svakom smislu, i bila 'hi-teć' i supermoderna za to vreme." Mladenovićev spoj najuočljiviji je, maltene banalan, na potretu kraljice Natalije, ispod čijeg lika stoji "Bože, spasi kraljicu" (God, save the Queen), naziv pesme pank benda Seks pistols. "To je tendenciozno, ali postoji antipank momenat jer je taj portert rađen iz pijeteta, a ne kao protest," rekao je Mladenović za Tanjug, priznajući da upravo ta slika privlači najviše pažnje.

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Predrag Jakovljević Obrenović, potomak prve novovekovne srpske dinastije, veliki broj poznavalaca kulturnih prilika i zainteresovanih građana. Izložba traje do septembra, a realizovana je uz podršku i pokroviteljstvo Minstarstva kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track