POSETA ŠPANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: Madrid nikada neće priznati Kosovo
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Zaustavljanje evrointegracija Srbije veoma opasno

POSETA ŠPANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: Madrid nikada neće priznati Kosovo

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izrazio je danas bojazan da bi se mogao smanjiti optimizam građana Srbije za ulazak u Evropsku uniju pošto za 16 godina nemaju nikakve pozitivne posledice, već osećaju samo teškoće.

Nikolić je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Španije Hoseom Manuelom Garsija-Margaljom rekao da Hrvatska zaustavlja otvaranje poglavlja Srbiji, pod uticajem ultranacionalista, koji, kako je saopštila je predsednikova pres služba, "veličaju ustaški pokret", iako postoji dogovor na najvišem nivou da će se ta pitanja rešiti putem dijaloga, a ne ucena.

"Veoma je opasno zaustavljanje evrointegracija s obzirom na to da građani Srbije za šesnaest godina nemaju nikakve pozitivne posledice, već osećaju samo teškoće. Bojim se da će doći do ozbiljnog zamora i pada optimizma građana u vezi sa punopravnim članstvom u EU", rekao je Nikolić.

Garsija-Margaljo je rekao da će Španija nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama i saglasio se da je važno intenzirivirati privrednu i svaki drugi oblik saradnje Srbije i Španije, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Nikolić je rekao da izuzetne političke odnose Srbije i Španije ne prati adekvatna ekonomska saradnja i naveo da je

"Srbija je izvanredna destinacija za investicije iz Španije" pošto, pored "pravne sigurnosti, izvanrednog geografskog položaja, veoma kvalifikovane i vredne radne snage, Srbija ima i sporazume o slobodnoj trgovini s velikim brojem zemalja".

Nikolić je rekao da je Srbija veoma zahvalna zbog podrške Španije u vezi s pitanjem nezavisnosti Kosova, i zbog njene podrške evrointegraciji Srbije.

Garsija-Margaljo je rekao da Španija ne priznaje dokumente koji dolaze sa Kosova i da neće omogućiti viznu liberalizaciju za građane koji dolaze s Kosova.

Margalj: Španija nikada neće priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Garsija Margalj poručio je danas da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Foto: Tanjug Sava Radovanović
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Margalj je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao da se ove godine obeležava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države, kao i da je za to jedan od ključnih stubova španska podrška teritorijalnom integritetu Srbije.

Konstatujući da Španija podržava i put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, Margalj je ocenio da ekonomski odnosi nisu u skladu sa političkim, odnosno da su izuzetno skromni i da bi trebalo da se poprave.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saglasio se sa španskim kolegom da je ekonomska saradnja dve države na veoma niskom nivou, odnosno oko 340 miliona evra prošle godine. "Od 2005. godine Španija je kroz direktne investicije u Srbiju uložila više od 125 miliona evra, a kroz donacije oko 40 miliona evra. Ima prostora da se ta saradnja poboljša i na tome ćemo raditi", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima Španija je uvek bila uz Srbiju, kako podrškom u borbi protiv bespravno proglašene nezavisnosti Kosova, tako i kada je reč o evrointegracijama Srbije, i poručio da ti nikada ne smemo da zaboravimo.

"Margalj se nalazi na čelu ministarstva koje je trenutno veoma angažovano na podršci srpskim interesima. Španija je zemlja koja je uvek uz nas, koja podršku nije izražavala samo rečima", rekao je Dačić. On je dodao da je Španija bila sa Srbijom kada je bilo teško i naglasio da su to temelji buduće saradnje, isto kao i činjenica da dve države već 100 godina gaje dobre odnose.

Dva ministra dodala su i da su razgovarali o borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi, i da su doneli zajednički zaključak da će nastaviti zajedničku borbu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track