Analitičari o duelu Tadić - Nikolić
Foto: TANJUG

Analitičari o duelu Tadić - Nikolić

Politika -
Prve analize TV duela predsedničkih kandidata. Preovladava mišljenje da je Boris Tadić bio uspešniji

BEOGRAD - Urednik časopisa "Nova srpska politička misao" Đorđe Vukadinović ocenio je večeras da televizijski duel predsedničkih kandidata nije dao veliku prednost ni Borisu Tadiću, ni Tomislavu Nikoliću, te da neće imati velikog uticaja na birače. Vukadinović: Duel bez velikog uticaja na birače"Mislim da je debata dala neki promil prednosti Nikoliću, jer je vizuleno delovalo bolje nego sto se očekivalo, dok smo sardžinski od oba kandidata u duelu čuli sve što smo bezbroj puta slušali tokom kampanje", rekao je Vukadinović u izjavi Tanjug. Prema njegovom mišljenju, duel je protekao u atmosferi "mučnine i neprijatnosti", a u odnosu na prethodne duele Tadića i Nikolića - dominiralo je više lične netrpeljivosti nego što je to ranije bio slučaj. Ipak, smatra Vukadinović, duel neće imati veliki uticaj na konačno opredeljenje birača. "Očekivalo se da će Nikolić, kao izazivač, biti agresivniji, ali niko nije očekivao da će vizuelno izgledati opuštenije, televizičnije i svežije od Tadića, koji je delovao iscrpeljno, umerno i pomalo rezignirano", smatra Vukadinović i objašnjava da je to najverovatnije posledica činjenice da je u ovom duelu "Nikolić bio čovek koji nema šta da izgubi i koji stoga ide na sve ili ništa". Kada je u pitanju sadržina duela, Vukadinović je ocenio da je Tadić previše vremena potrošio na "dokazivanje da je stanje bolje nego što Nikolic tvrdi i to opširno navodeći brojne podatake i brojke koje nije lako shvatiti". "Uspešniji je bio kada je na Nikolićeve optužbe replicirao osporavanjem njegovog kredibliteta i komepetenosti za funkciju na koju pretenduje, kao i podsećanjem na protvrečne stavove i konfuznu politiku", zaključio je Vukadinović.

Trebješanin: Tadić nadmašio Nikolića na svim poljimaPredsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić nadmašio je u večerašnjem televizijskom duelu na svim poljima svog provikandidata u drugom krugu predsedničkih izbora Tomislava Nikolića, koji je u mnogo čemu bio inferiorniji, izjavio je psiholog Žarko Trebješanin. "Mislim da je Tadić nadmašio Nikolića gotovo na svim poljima - u retoričkom nastupu, u državničkom nastupu, u tome da je bio neuporedivo pristojniji i uljudniji i da je pokazao kako se zaista komunicira na javnoj sceni", rekao je Trebješanin Tanjugu. Trebješanin je naveo da je Tadić bio pribraniji, smireniji i da je uspeo da pošalje svoju poruku, odnosno da iskaže ono što je njegov politički kredo i što je njegovo političko uverenje. "Čini mi se da je uspeo da motiviše ljude za izlazak na izbore", kazao je Trebješanin, navodeći da je Nikolić, predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju", bio u mnogo čemu inferiorniji. Nikolić je, smatra Trebješanin, delovao mnogo konfuznije, slao je i različite poruke, a njegovi stavovi o Evropi bili su prilično neubedljivi. "Najkraće rečeno, bio je u mnogo čemu inferioriniji, bio je isuviše grub u nastupu i ponašao se kao čovek koji je stalno u nekom stavu odbrane, dok je Tadić bio pribraniji, smireniji i uspeo je da pošalje svoju poruku, odnosno da iskaže ono što je neki njegov politički kredo i što je njegovo političko uverenje", naveo je Trebješanin.

Vuletić: Tadić pobedio "na poene"Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je večeras da je predsednički kandidat Boris Tadić "dobio" tv duel protiv Tomislava Nikolića, jer se predstavio kao čovek koji donosi stabilnost i izvesnost Srbiji, dok Nikolić nije imao odgovore na većinu pitanja."Ovaj duel je delovao kao boks meč u kome je izazivač Nikolić izgubio na poene. To je bila pobeda Tadića - ne tako ubedljiva kao neke ranije, ali u svakom slučaju je pobeda", rekao je Vuletić Tanjugu.Prema njegovim rečima, Nikolićev problem je bio taj što je hteo sebe da prikaže kao žrtvu, "a nastupio je kao agresor". Sa druge strane, smatra Vuletić Nikolić je uspeo da predvidi jedno od polja napada, a to je prošlost i tu je, smatra, uspeo da blokira Tadićeve pokušaje da otvori tu temu. Lider naprednjaka nastojao je da sebe prikaže kao čoveka novog vremena, mirotvorca "i da sve što ne valja prebaci na Tadićev teren". "Njegova je strategija bila napad, napad i napad, ali je Tadić uspeo da se odbrani, jer je nastupio argumentovano", ocenio je Vuletić. On je dodao da Nikolić nije imao odgovore na većinu pitanja, kao ni konkretne argumente."On zapravo na pitanja nije ni odgovarao. On je napadao direktno na ličnost Tadića, a bilo je i niskih udaraca. Ono što je Tadić uspeo, to je da se predstavi kao čovek koji donosi stabilnost i izvesnost Srbiji. Na tom frontu je pre svega pobedio i uspeo da se odbrani" rekao je Vuletrić. On je dodao i da je Tadić takođe uspeo da se obrati delu birača koji možda pre ove emisije ne bi za njega glasali ili ne bi izašli na izbore i u tom smislu bolje je iskoristio duel. Nikolić je sa druge strane učvrstio svoje pozicije kod onih koji bi verovatno za njega i inače glasali. Na kraju, Nikolić je delovao neiskreno, a Tadić umorno, ali je dobio duel, zaključio je Vuletić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track