DAČIĆ: Odnosi Srbije i Kine prerastaju u sveobuhvatno strateško partnerstvo
Foto: Fonet Dragan Antonić

Kvalitativno novi nivo

DAČIĆ: Odnosi Srbije i Kine prerastaju u sveobuhvatno strateško partnerstvo

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas tokom susreta sa kineskim kolegom Vang Jiem da će ta istorijska poseta predsednika Kine Sija Djinpinga i delegacije zvaničnika Srbiji doprineti da odnosi dve zemlje predju u kvalitativno novi nivo – sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Srbija je uverena da će odnosi višedecenijskog prijateljstva, uvažavanja i saradnje, nakon ove posete postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji, rekao je Dačić izražavajući zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa kineskim ministrom spoljnih poslova, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Posetu predsednika Si Djinpinga tretiramo kao istorijsku, jer se realizuje nakon više od tri decenije od poslednje posete kineskog predsednika Beogradu i jer će odnosi strateškog partnerstva naše dve zemlje prerasti u kvalitativno novi nivo – sveobuhvatno strateško partnerstvo".

Prema njegovim rečima, ova trodnevna poseta će biti trajno upamćena i po velikom broju – više od 20 – bilateralnih sporazuma koji pokrivaju širok dijapazon oblasti – od privrede i finansija, preko infrastrukture, do zaštite okoline, kulture, prosvete, medija i drugih oblasti.

U razgovorima dvojice ministara razmenjena su mišljenja o većem broju pitanja koja se odnose na bilateralne odnose, saradnju u okviru mehanizma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i na multilateralne teme.Kako se navodi u saopštenju, obostrano je konstatovano da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumevanje i poverenje i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa.

"Naši bilateralni odnosi kontinuirano se razvijaju i unapređuju", naglasili su ministri Dačić i Vang tokom susreta kome je prisustvovao i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić.;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track