JOKSIMOVIĆ: Poglavlja bi bila otvorena da je bilo više političke volje
Foto: Dado Djilas

Srbija nastavlja putem evrointegracija

JOKSIMOVIĆ: Poglavlja bi bila otvorena da je bilo više političke volje

Politika -

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija neće skrenuti s puta evropskih integracija, a da je pregovaračko poglavlje 23 o vladavini prava moglo da bude otvoreno da je postojalo "malo više političke volje".

EU je juče odložila otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan, rekli su novinarima izvori u Savetu ministara EU. Joksimović je kazala da veruje da će Srbija naići na "puno prepreka i rokova" u pregovorima sa EU, ali da je važno da nastavi da sprovodi reforme u svim oblastima i da ne pomera fokus sa evropskih integracija.

Ona je dodala da su poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU najvažnija politička poglavlja, bez čijeg otvaranja nije moguće ni otvaranje poglavlja za koje je Srbija ispunila uslove.

"To su poglavlja koja donose reforme u svim oblastima, one postaju deo naše unutrašnje politike... Takve stvari će se dešavati u budućnosti i ja zato ponekad spustim tenziju, jer je to za nas bolje. Mi treba da pokazujemo da smo iznad situacije, da smo odgovorna i ozbiljna zemlja koja zna zašto ulazi u taj proces", rekla je ona.

Na pitanje o tome da li je sporno to što Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da Srbija otvori pregovaračko poglavlje, Joksimović je kazala da smatra da to nije tema kojom Srbija treba da se bavi i da je uradjeno sve što je bilo potrebno za otvaranje poglavlja.

"Smatram da to nije naša tema, mi smo uradili sve što je do nas, bili smo vrlo fleksibilni", dodala je ona. Otvaranje ključnog poglavlja 23 o vladavini prava u pregovorima EU sa Srbijom je pomereno možda za juli ili septembar prevashodno zbog otpora Hrvatske koja traži da Srbija povuče regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine. Hrvatska traži i da se obezbedi automatski broj poslanika za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i u punoj meri uspostavi nedovoljnu, kako to smatra Zagreb, saradnju s Haškim sudom. Sve ostale članice EU smatraju da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja 23. i 24. koja obuhvataju vladavinu prava i temeljne slobode, ali i Velika Britanija nije, zbog Bregzita prenela svoj stav za utvrdjivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU iz tehničkih razloga.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track