Najnovije vesti

VUK JEREMIĆ U NJUJORKU: Imam plan za promene u UN i zato sam ovde
Foto: Reuters

Održana debata kandidata za generalnog sekretara

VUK JEREMIĆ U NJUJORKU: Imam plan za promene u UN i zato sam ovde

Politika

NUJORK - Vuk Jeremić je izjavio u debati kandidata za generalnog sekretara UN, da veruje da su svetskoj organizaciji potrebne promene i da on ima plan za to.

U prvoj ovakvoj debati koja je uživo prenošena iz Generalne skupštine UN, Jeremić je bio u prvoj grupi od po pet kandidata, od ukupno 12 prijavljenih, pri čemu dvoje nije moglo da prisustvuje ovom događaju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Debatu je otvorila bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić, za njom se predstavio bivši premijer Portugala i nekadašnji Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Gutereš, kao i ministarka spoljnih poslova Argentine i bivša šefica kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-muna Suzana Malkora. Jeremić je govorio četvrti, da bi za njim usledila bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Moldavije Natalija German.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jeremić je na početku obraćanja zahvalio na velikoj privilegiji koja mu je pružena učešćem u ovoj debati. "Mi živimo u eri duboke transformacije, do sada neviđene po nivou i obimu, većina izazova sa kojima se suočava čovečanstvo u 21. veku su u osnovi globalni po svojoj prirodi", rekao je Jeremić.

On je kazao da postoji samo jedna organizacija u kojoj ćemo tokom našeg života moći da se okupimo i pozabavimo se odlučno tim izazovima - a to su UN.

"Plašim se da nije ipak sve dobro u UN, sve se više zapaža da istorijska ostvarenja ove organizacije postaju sve više u senci osećaja stagnacije i neuspeha. Moramo da učinimo nešto povodom toga i moramo to da uradimo brzo", naglasio je Jeremić.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je istakao da veruje da "sada nije vreme za visoku retoriku".

"Verujem da je vreme za odlučnu akciju. Zbog toga sam odlučio da iznesem platformu javne politike koju sam dao na uvid javnosti i u kojoj su 53 konkretne obaveze koje sam spreman da ispunim od prvog dana na polju održivog razvoja, klimatskih promena, mirovnih operacija, humanitarne pomoći i reforme same organizacije. Verujem da treba da se promenimo, verujem da treba da imamo jasan plan kako ćemo to učiniti, ja verujem da imam plan i zato sam ovde", zaključio je predstavljanje Jeremić.

Pored Jeremića i Pusićeve među kandidatima za generalnog sekretara UN iz regiona su i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim, bivši premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivvsi predsednik Slovenije Danilo Tirk.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...