SLUČAJ STEPINAC: Srbija uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog rehabilitacije fašizma
Foto: Beta

SLUČAJ STEPINAC: Srbija uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog rehabilitacije fašizma

Politika -

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas, kako je ministar Ivica Dačić najavio, protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću kojom najoštrije protestuje zbog poništavanja osudjujuće presude izrečene kardinalu Alojziju Stepincu, koju smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija, i podseća na neke od izjava Stepinca, date na Uskrs 1941. godine u kojima ocenjuje i da je "NDH najznamenitiji dogadjaj u životu hrvatskog naroda".

"Republika Srbija je užasnuta rehabilitacijom nacističke ustaške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)' najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju", navodi se u protestnoj noti.Ministarstvo u noti ocenjuje da Vlada Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i saopštenjima, kao i odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao "sramnom", daju direktnu podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

"Rehabilitacija vikara genocidnog režima NDH, čiji su 'sveštenici' i 'časne sestre' bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na sudjenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevodjenje više od 200 hiljada Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da nije reč o pokrštavanju, već o verskom prelazu, stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje ("ovo je NDH", "metak u lubanju, to je najbolje Srbinu" i sl.)", ukazuje Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je izrazilo zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje se u Hrvatskoj poslednjih godina "nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije".

MSP podseća da o tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žrtve Srbi, te da je samo u ovoj godini u Hrvatskoj registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je za to odgovorna država Hrvatska koja ne kažnjava počinioce incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žrtvama.

Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je izrazilo "zbog tolerancije i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmišu ustaški pozdrav 'Za dom spremni!' ".Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Hrvatskom treba da se razvijaju na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugradjeni u evropske integracione dokumente.

"Srbija se protivi i uvek će se protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobedjeni 9. maja 1945. godine", navodi se u protestnoj noti upućenoj ambasadoru Markotiću.

Zagrebački Županijski sud je 22. jula poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, osudjenom ;1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada, uz petogodišnji gubitak političkih i gradjanskih prava.

Pošto je tu odluku Županijskog suda osudio državni vrh Srbije, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je u ponedeljak uputilo protestnu notu Srbiji zbog "neprihvatljivih izjava" srpskih funkcionera o poništenju presude kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track