DAČIĆ O DIZANJU SPOMENIKA BAREŠIĆU: Hrvatsku vode naslednici ustaša i fašista
Foto: Profimedia

Komšije ne odustaju od tekovina zloglasne fašističke države

DAČIĆ O DIZANJU SPOMENIKA BAREŠIĆU: Hrvatsku vode naslednici ustaša i fašista

Politika -

Licemerje Šef hrvatske diplomatije proziva Beograd za velikosrpsku propagandu, dok u isto vreme Hrvati slave sledbenika ideje NDH i atentatora Miru Barešića. Ivica Dačić: Današnju Hrvatsku vode naslednici ustaša i fašista i naslednici onih koji su proterali 250.000 Srba u „Oluji“. Tragikomično je da oni pozivaju na evropeizaciju

Hrvatska ne samo što ne prestaje da deli lekcije Srbiji već otvoreno nastavlja da veliča ustaše i fašističku NDH. Ovog puta podignut je spomenik ustaškom teroristi Miru Barešiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolović, dok u isto vreme hrvatski šef diplomatije proziva Beograd za velikosrpsku propagandu!

Barešiću je juče počast odata u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana, a neposredno pred ovu ustašku svečanost Kovač se setio i da podeli lekcije zvaničnicima Srbije, kojima je poručio da se odmaknu od retorike Slobodana Miloševića.- Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu s propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju. Prestanite s tim! Nikome nećemo dopuštati, a posebno ne naslednicima agresora da nam takve poruke upućuju. To neće ići, počnite da radite na evropeizaciji društva. Uhvatite se posla - izjavio je Kovač.

Na pitanje hoće li Hrvatska dopustiti Srbiji zatvaranje poglavlja 23 i 24, Kovač je kratko odgovorio: „Neće i ne sme.“Dok ministar rada Aleksandar Vulin upozorava da je Hrvatska „potonula u ludilo“, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je na delu „rehabilitacija fašističke ustaške NDH“ i da današnju Hrvatsku vode „naslednici nacista i ustaša“.

Oštar odgovor... Ivica Dačić
Oštar odgovor... Ivica Dačić

I smešno i tužno

- Tragikomično je da oni danas pozivaju na evropeizaciju. Jadna je ta EU ako joj sistem vrednosti počiva na današnjoj Hrvatskoj i njenim idejama rehabilitacije fašističke ustaške NDH, protiv koje se ceo svet borio. Srbija nijednim svojim potezom ne izaziva niti potpaljuje sukobe u regionu. Naprotiv, sve činimo za regionalnu stabilnost. Dijalog da, ali uvrede, poniženje i rehabilitaciju zločina nad Srbima Srbija nikad neće dozvoliti. Hrvatska treba da prestane s propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine i na nacističku ustašku NDH - poručio je Dačić.Spomenik Barešiću samo je poslednji u nizu, ali Dačić podseća i na rehabilitaciju Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, povike „Za dom spremni“, kukaste krstove na Poljudu, poništavanje presude Glavašu, ubici srpskih civila...- Šta je to nego rehabilitacija ustaške NDH i poruka da je moguće nekažnjeno ubijati Srbe. To je današnja Hrvatska, koju vode naslednici nacista i ustaša i naslednici onih koji su devedesetih proterali više od 250.000 Srba - naglasio je ministar spoljnih poslova.Rehabilitacija fašistaGotovo istim tonom odgovorio je i Vulin, koji je napomenuo da je Miro Barešić „ozloglašeni, osuđeni terorista i ubica“, a podizanje spomenika u njegovu čast samo je potvrda da je Hrvatska „potonula u ludilo iz koga nije u stanju da se otrgne“.- Dok se ceo svet bori protiv terorista i fašizma, u Hrvatskoj se dižu spomenici teroristima i vrši rehabilitacija fašista. To više nije politika, već ludilo, s kojim će na prvom mestu morati da se izbori Hrvatska - upozorio je Vulin.

Ustaša za ustašuTOMPSON PEVA NA PROSLAVIPrema zvaničnoj najavi, ceremoniji otkrivanja biste Mira Barešića trebalo je da prisustvuje i proustaški aktivista i muzičar Marko Perković Tompson.Inače, spomenik „Pogled na domovinu“ podignut je povodom 25 godina od smrti ovog teroriste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track