BUNDESTAG UPOZORAVA SRBIJU: Rešite napad na nemačku ambasadu, pa ćete zaključiti poglavlja
Foto: AP

Još bez epiloga incidenta u Beogradu 2008. godine

BUNDESTAG UPOZORAVA SRBIJU: Rešite napad na nemačku ambasadu, pa ćete zaključiti poglavlja

Politika -

Nema zatvaranja pregovaračkih poglavlja bez sudskog epiloga napada na nemačku ambasadu u Beogradu, februara 2008, poručuje predsedavajući Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum.

"Nećemo tolerisati nikakve lažne kompromise. Ovo je pitanje vladavine prava", naglasio je Krihbaum u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Nemački parlamentarac je objasnio da je "7 uslova Budestaga", koji su pre nekoliko godina postavljeni Srbiji na inicijativu njegove parlamentarne grupe, uglavnom ispunjeno, zbog čega je Bundestag prošle godine dao "zeleno svetlo" za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije.

"Međutim, u rezoluciji od 27. juna 2013. godine, Bundestag je utvrdio da pristupni pregovori neće moći biti zaključeni pre nego što je napad na nemačku ambasadu iz februara 2008. u potpunosti istražen, a počinioci privedeni pravdi", rekao je Krihbaum za EWB portal.

Na opasku da ima ocena da Nemačka ne prepoznaje dovoljno važnost pitanja poput smanjenja vladavine prava i medijskih i političkih sloboda u Srbiji, Krihbaum odgovara da je reč o nesporazumu.

Jasno je, kaže, da "Srbija tek treba da sprovede mnoge reforme u političkoj sferi, administraciji, pravosuđu i ekonomiji, pre nego što zemlja bude mogla da se priključi Evropskoj uniji".

"Ipak, napori i učinjeni napredak, uveliko postignuti od strane premijera Vučića, moraju biti priznati", ocenio je Krihbaum i primetio da je Srbija "uveliko na putu ka EU", iako će pregovori sigurno trajati još nekoliko godina.

Nemačka, istakao je, podržava ovaj put Srbije veoma aktivno, što se može videti i u Berlinskom procesu, iniciranom od strane nemačke vlade.

Krihbaum je kao apsurdne odbacio optužbe o umešanosti EU i SAD u pokušaj rušenja vlade Aleksandra Vučića, u vezoi sa protestima u Beogradu.

Prema njegovim rečima, "protesti protiv slobodno izabrane vlade predstavljaju izraz slobode izražavanja i potpuno su prirodni u jednoj demokratskoj državi", ali, istakao je, "niko u Nemačkoj nema interesa da ruši nedavno reizabranog premijera Srbije ili destabilizuje njegovu vladu".

"Naši odnosi su veoma bliski i konstruktivni i postaju sve više prijateljski i srdačni tokom procesa pregovora. Tvrditi da neko hoće da sruši slobodno izabranog premijera je besmislica", rekao je Krihbaum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track