Prištinski paroh poziva Srbe da se vrate u Prištinu
Foto: Jutjub

Kosovo

Prištinski paroh poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Politika -
Neka da Sveti Nikola da se i dalje u ovolikom broju okupljamo ovde u ovom hramu i proslavljamo i Svetog Nikolaja i vaskrsloga Hrista i da ne zaboravimo šta smo, ko smo i odakle smo, kazao je sveštenik

PRIŠTINA - Prištinski paroh Darko Marinković pozvao je danas raseljene prištinske Srbe da se vrate u taj grad.

U Prištini je pre rata 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, a sada ih je manje od 100. Više od sto raseljenih Srba okupilo se danas na liturgiji koju su služili prištinski parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić povodom slave grama i grada, u delimično obnovljenoj Crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Marinković je okupljenim vernicima kazao da mu je posebno drago što su se pored preostalih prištinskih Srba danas u crkvi okupili i oni koji su morali da napuste kuće i Kosovo. "Neka da Sveti Nikola da se i dalje u ovolikom broju okupljamo ovde u ovom hramu i proslavljamo i Svetog Nikolaja i vaskrsloga Hrista i da ne zaboravimo šta smo, ko smo i odakle smo", kazao je sveštenik.

Tridesetak raseljenih Srba došlo je na slavu u Prištinu iz centralne Srbije u organizaciji "Kola srpskih sestara". Crkva Svetog Nikole spaljena je u martovskim neredima 2004. godine zajedno sa parohijskim domom, arhivom, bibliotekom i ikonostasom koji je bio remek delo debarskih majstora. Hram u Prištini podignut je 1830. godine na temeljima srednjevekovnog srpskog pravoslavnog manastira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track