Prištinska  ministarstva osuđuju napade na Srbe

Prištinska ministarstva osuđuju napade na Srbe

Politika -
Ministarstvo je pozvalo građane da sarađuju s policijom u rešavanju slučaja, kako bi počinioci bili kažnjeni

ČAGLAVICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova i ministar za zajednice i povratak osudili su incident u selu Drenovac u opštini Klina gde su spaljene dve kuće čiji su vlasnici Srbi koji su se vratili na Kosovo.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju iz Čaglavice, ministarstvo je pozvalo građane da sarađuju s policijom u rešavanju slučaja, kako bi počinioci bili kažnjeni. "Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbeđuje sve građane u zemlji. Danas, više nego ikada, odlučni smo da zaštitimo život i imovinu svih građana, bez razlike, i nećemo dozvoliti kriminalna dela koja štete Republici Kosova u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili političko uverenje", navodi se u saopštenju. Ministar za zajednice i povratak Kosova Radojica Tomić ocenio je da je incident u selu Drenovac sraman. Tomić je od nadležnih institucija zatražio da se slučaj do detalja ispita i da se počinioci što pre privedu pravdi.

"Ovo je loš signal koji se šalje i povratnicima, ali i Vladi Kosova i međunarodnoj zajednici. U prošloj godini smo u ovom mestu imali niz incidenata poput provale i pljački povratničke imovine, u međuvremenu smo uložili puno napora da se ovakve stvari više ne dešavaju i mislili smo da je to vreme iza nas", rekao je kosovski ministar.

Prema njegovim rečima, pravo na povratak imaju svi koji su raseljeni i neće biti dozvoljeno bilo šta da spreči njihov povratak. Uz pomoć Kancelarije Evropske komisije u Prištini i Ministarstva za zajednice i povratak, u Drenovcu je izgrađeno 12 kuća, od kojih je sedam za povratnike. U 2012. godini planirana je izgradnja još 15 kuća, od kojih 12 za povratnike. U Drenovcu ima osam povratnika, odnosno pet povratničkih porodica. U tom selu su pre dve noći nepoznati počinioci ukrali i dve pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdevaju vodom. Prošle nedelje u tom selu i još desetak drugih sela klinske opštine nepoznati počinioci su postavili letke kojima je takozvana Nacionalna vojska Albanaca poručila Srbima da se sele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja