ALAVI: Ministri dižu sebi plate!
Foto: Marina Lopičić

Funkcioneri će imati još veća primanja

ALAVI: Ministri dižu sebi plate!

Politika -

U Ministarstvu za državnu upravu kažu da će uvesti u red sistem plata za sve kategorije zaposlenih u državnoj upravi, čime će biti obuhvaćeni i članovi Vlade

Iako ministri pričaju na sva usta da narod u Srbiji veoma loše živi, te da je nepristojno da pričaju o svom eventualnom povećanju plata, istina je da ih povišica ipak čeka!Naime, još je Kori Udovički u martu 2016. rekla da bi Zakonom o javnim funkcionerima bilo regulisano i povećanje plata ministara, te da to očekuje i Svetska banka. Kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje sada vodi Ana Brnabić, ministre čekaju veće plate, ali na kraju procesa usklađivanja zarada u javnom sektoru.Spremaju zakon- Sada ćemo posebnim zakonima uvesti u red sistem plata za sve kategorije zaposlenih u državnoj upravi. Plate će se obračunavati na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata. To će nam omogućiti da znamo ko, koliko i zašto zarađuje određenu platu. To je ujedno osnova za uvođenje principa „jednaka plata za jednak rad“, kada ćemo imati jasan pregled primanja zaposlenih. Važno je da se kaže da je trenutak za povećanje plata najdirektnije povezan sa stanjem finansija u Srbiji. Plate funkcionera, ma koliko bile neusklađene sa odgovornošću i obimom posla, ostaviće se za kraj procesa - kažu u ovom ministarstvu za Kurir.A da li naši ministri jedva čekaju povišicu? Rasim Ljajić je više puta rekao da bi to izazvalo negativan odjek u javnosti zbog mišljenja koje vlada o političarima, dok Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, smatra da je ministarska plata u skladu sa obavezama koje imaju.- Mislim da sam plaćen dobro, s obzirom na to koliko je prosečna zarada u Srbiji - rekao je Nedimović.Mladen Šarčević, ministar prosvete, priznaje da radi više nego što je plaćen, ali da se on ministarskog poziva i nije prihvatio zbog novčane nadoknade.Pare nisu motiv- Stekao sam imetak u privatnom sektoru, plata mi je bila tri-četiri puta veća. Meni pare nisu bile motiv da prihvatim ovu funkciju. Imam dovoljno da živim udobno - kaže Šarčević.

Zavod za statistikuJULSKA PLATA MANJA OD JUNSKEProsečna neto zarada u julu u Srbiji je 46.280 dinara, saopštio je juče Republički zavod za statistiku. To je u poređenju sa prosečnom zaradom u junu nominalno manja za 0,4 odsto, a realno za 0,3 odsto.

REAKCIJEZoran Živković, Nova strankaDA PLATE DA BUDU MINISTRIMinistri koji su vodili prethodnu vladu, a to je većina članova ove vlade, ne treba ni da dobijaju platu. Oni treba da plate za to što rade i što su dobili priliku da se zovu srpskim ministrima.Boško Obradović, DveriSINDIKALCI BOLJE PLAĆENI OD MINISTARABesmisleno je da jedan lažni predstavnik radnika ili direktor nekog preduzeća ima veću platu od ministra. Ministri koji dobro rade svoj posao zaslužuju bolje plate, a ovi drugi ne zaslužuju da uopšte budu u Vladi.Dragan Šutanovac, DSPOVIŠICA MAKSIMALNO DVA ODSTOMinistrima može da se poveća plata samo ako počnu da rade i doprinose boljitku građana i zemlje, i to ne više od povećanja koje su dobili penzioneri nakon smanjenja penzija, dakle dva odsto!Milorad Mirčić, SRSDA RAZMIŠLJAJU O NARODUTo je potrošena tema. Treba razmišljati o narodu i o tome kako on živi. Dajte da bude povećanje penzija i plata, jer samo tako se može povećati potrošnja i podići standard.Novica Tončev, SPSDA SE ZNA KO KOSI, A KO VODU NOSIMinistarska funkcija nosi veliku odgovornost i plata mora da prati tu odgovornost. Ne može direktor JP ili agencije da zarađuje 180.000, a ministar 100.000. Mora da se zna ko kosi, a ko vodu nosi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track