Najnovije vesti

AMBASADOR SAD SKAT: Zemlje regiona da gledaju u budućnost, a ne prošlost
Foto: Damir Dervišagić

AMBASADOR SAD SKAT: Zemlje regiona da gledaju u budućnost, a ne prošlost

Politika

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da sve zemlje regiona treba da se okrenu budućnosti i izgradnji boljih odnosa umesto što gledaju u prošlost."Umesto da gledaju u prošlost i raspravljaju o istoriji sve zemlje ovog regiona treba da gledaju u budućnost i kako mogu da izgrade bliže odnose.

Nadam se da će se to događati u budućnosti, ne samo u Srbiji već i u susednim zemljama", rekao je Skat u Crvenom krstu Srbije.

Na pitanje zašto za SAD nije prihvatljiv referendum u Republici Srpskoj koji bi trebalo da bude održan 25. septembra, Skot je ocenio da bi to destabilizovalo region."Dejtonskim sporazumom uspostavljene su određene institucije za koje su se sve strane saglasile da će biti institucije BiH. Ustavni sud je doneo odluku i zato je referendum u RS takav problem. Čini nam se da će to destabilizovati region, a veća nestabilnost je neštošto je ovom regionu najmanje potrebno", kazao je Skat.

Narodna skupština RS potom donela je odluku da se 25. septembra održi referendum na kojem bi se građani RS izjasnili da li su za to da se 9. januar i dalje proslavlja kao Dan republike.Prethodno je Ustavni sud BiH doneo odluku kojom je proslava Dana republike 9. januara okarakterisana kao diskriminatorna prema građanima RS koji nisu Srbi i naloženo tom entitetu da promeni Zakon o praznicima, koji se odnosi na obeležavanje Dana RS.

Ambasador Skat i osoblje američke ambasade u Beogradu danas su u Crvenom krstu Srbije učestvovali u akciji davanja krvi, povodom godišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Skat i Davenport o Milanoviću

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je danas da bi lider hrvatske SDP Zoran Milanović u javnim istupima trebalo "da govori za sebe" i dodao da je važno da sve zemlje u regionu gledaju u budućnost, a ne u prošlost.

"Važno je da idu napred, a to se postiže razgovorom. Nadam se da ćemo dočekati korak napred posle izbora u Hrvatskoj", rekao je Skat, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu MIlanovića o Srbima i Srbiji kao "šaci jada".

Na isto pitanje, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport je rekao da "svi moraju da izaberu adekvatan jezik, koji odgovara realnosti situacije i osetljivosti odnosa u regionu".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...