DAČIĆ: Očekujem iskren i otvoren dijalog sa Hanom
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Uoči posete EU komesara

DAČIĆ: Očekujem iskren i otvoren dijalog sa Hanom

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom posete evropskog komesara Johanesa Hana, da očekuje iskren i otvoren dijalog o odnosima u regionu i o evropskim integracijama Srbije.

Na sednici Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i Han razgovaraće se o svim pitanjima o kojima se govori u javnosti, ali ne u negativnom tonu, već u traženju rešenja za budućnost, rekao je Dačić.

On je naveo i da će biti reči o napretku Srbije u evrointegracijama i ocenio da je Srbija ostvarila veliki napredak."S druge strane, videćemo i kakve su perpsektive za neka poglavlja koja bismo mogli da otvorimo", rekao Dačić novinarima u Beogradu.

Upitan da li će i Hanu ponoviti ono što je već govorio o predstavnicima EU kada je rekao da se ponašaju kao na Tibetu, Dačić je rekao da je i njima i Hanu to već više puta rekao, jer, kako kaže, "ono što priča ovde, priča i na sastancima sa predstavnicima EU".

Dačić je ponovio da cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da misli da bi EU trebala aktivnije i oštrije da reaguje kad je reč o nekim potezima koji nisu u skladu sa evropskim standardima.Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova je istakao i da Srbija želi dobre i stabilne odnose sa Hrvatskom i BiH, i da zato i reaguje kako bi se sva otvorena pitanja rešavala dijalogom.

Govoreći o poseti evropskog komesara, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da se Han, kao i EK, jako zalaže za pristupanje Srbije EU i efikasnu regionlu saradnju, kao i da će napredak Srbije na evropskom putu sigurno biti tema razgovora tokom Hanove posete.Na pitanje novinara o kojim će temama biti reči tokom posete, Deveport je rekao da će teme svakako biti regionalana saradnja nakon, kako je kazao, vrlo uspešnog Pariskog samita u julu i posete komesarke Bulc, kao i sledeći koraci u pregovaračkom procesu, primena akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kao i napredak u dijalogu Beograda i Prištine. "Svi se nadamo da će doći do otvaranja novih poglavlja", rekao je Devenport.

Devenport je upitan i da li će tema biti nezadovoljstvo Beorgda reakcijama iz EU kad je u pitanju retorika Zagreba, ali je Dačić rekao da to nije pitanje za Devenporta, već za nas."Nas treba da pitate da li ćemo da iskažemo nezadovoljstvo, a sigurno da hoćemo", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je rekao da su saopštenja i izjave EU prilično uoopstsene, dodajući da razume da nekada možda ne može da se kaže sve, ali navodeći da se mi ne žalimo na retoriku Zagreba nego na konkretne poteze i akte koji narušavaju regionalu stabilnost.

"Mislim da sam već rekao koje su najvažnije teme, a to svakako zavisi i od premijera Vučića i vlade", rekao je Devenport, dodajući da će se Han sastati sa premijerom, članovima vlade, da će posetiti parlament, gde će čuti mišljenje poslanika i predsednice, ali i mišljenje privrednika na skupu koji organizuje PKS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja