EKSKLUZIVNO BOGOLJUB KARIĆ NA SLOBODI: Država mu oprostila 60 miliona evra
Foto: Dado Đilas

Obustavljen postupak pred Višim sudom protiv biznismena zbog zastarelosti

EKSKLUZIVNO BOGOLJUB KARIĆ NA SLOBODI: Država mu oprostila 60 miliona evra

Politika -

Vlasnik „BK grupe“ i lider PSS sada bez problema može da se vrati u Srbiju jer ga više ne terete za malverzacije u „Mobtelu“, pa je i crvena poternica protiv njega povučena

Bogoljub Karić, koji je punih 10 godina bio u bekstvu, sada je slobodan čovek i više ne mora da strahuje od hapšenja, pošto je Viši sud u Beogradu obustavio postupak koji je vođen protiv njega zbog zloupotreba u vezi s „Mobtelom“. Kako Kurir ekskluzivno saznaje, sud je obustavio postupak pošto je došlo do zastarevanja krivičnog gonjenja i poternica za bivšim vlasnikom „Mobtela“ je povučena.

- Istraga je dugo trajala s obzirom na to da je njom obuhvaćen veliki broj osumnjičenih, među kojima je bilo i stranih državljana. U međuvremenu je promenjen i zakon, pa je tokom postupka optužnica vraćana tužilaštvu na prekvalifikaciju. Naime, kad je istraga pokrenuta, Bogoljub Karić se sumnjičio za zloupotrebu službenog položaja, ali kako je to delo prestalo da postoji, pred obustavu mu se na teret stavljala zloupotreba odgovornog lica - objašnjava sagovornik Kurira iz srpskog pravosuđa.On dodaje da bi i po obustavi postupka sud morao da povuče poternicu koju je pre 10 godina raspisao za njim.Karić je, podsetimo, pod istragom bio od 2006. godine zbog sumnje da je kao odgovorno lice sa još 13 osumnjičenih od 1998. do 2005. zloupotrebama oštetio kompaniju „Mobtel“ za oko 60 miliona evra. Za njim i njegovim bratom Sretenom crvena Interpolova poternica bila je raspisana početkom 2006, a prvi put optužnica je protiv njih podignuta 2010. Viši sud u Beogradu optužnicu je više puta vraćao na dopunu, ali je u međuvremenu sud obustavio postupak, takođe zbog zastarevanja, i protiv još nekoliko osumnjičenih, dok je protiv njegovog brata Sretena, koji je bio generalni direktor te kompanije, postupak obustavljen zbog lošeg zdravstvenog stanja.- To nije jedina istraga koja je vođena protiv Karića, postoje postupci zbog kojih bi se on verovatno našao na optuženičkoj klupi ukoliko bi se vratio u Srbiju. Međutim, ukoliko je poternica ukinuta, onda ne bi bio uhapšen, već bi u sud dolazio kao svaki drugi optuženi koji se nalazi na slobodi - objašnjava sagovornik Kurira iz ovog suda.Prva „ekskurzija“ Bogoljuba Karića kao slobodnog čoveka bila je odlazak u Milano na humanitarnu večeru koju je ove nedelje priredio Novak Đoković. Najpoznatiji Karić pojavio se na ovom gala događaju sa još 17 članova svoje familije i, sudeći po snimcima koje su zabeležile kamere, bio je vidno raspoložen, pa je čak i ustajao s mesta, širio ruke u sevdahu i pevušio „O, sole mio“.Ni Bogoljub, ali ni njegova supruga Milanka i brat Dragomir nisu odgovarali na pozive.

Ispunila mu se željaKARIĆ: ŽELIM SAMO DA ME OSLOBODEKarić je i sam nagovestio ovakav epilog svoje sudske drame. - Sve ono što ja želim je da se nakon 20 godina obustave postupci koji su montirani protiv mene i da se oslobodi menadžment „BK grupe“ - najprofesionalniji u istoriji Jugoslavije... Postoji normalan proces. Sve te istrage su manje-više pri kraju i mislim da posle 20 godina može da se stavi tačka i obustavi proces - poručio je on u jednom intervjuu početkom godine.

Družili se sa svetskim facamaNOĆENJE ZA BOGATAŠE U VILI JELENAKarići su aktivno učestvovali na humanitarnoj aukciji koju je priredio Đoković u Milanu, a prikupljena sredstva su namenjena za programe ranog obrazovanja najmlađih u Srbiji. Fondacija „Karić“ ponudila je svetskim bogatašima noćenje u vili „Jelena“ i obilazak Beograda. Oni su se tokom gala večere družili sa mnogim facama, poput kreatora Đorđa Armanija, bivših fudbalera Paola Maldinija i Andreja Ševčenka, teniserke Serene Vilijams.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte: TEKST KURIRA UZBURKAO BALKAN: Vodite ljubav, a ne rat! KURIR S NARODOM BRATUNCA I SREBRENICE: Ko želeo rat, u kući mu bio! POLICIJA SLOMILA SVEKRA PEVAČICE: Neću da vam kažem ko je ubio Jelenu! NAGODBA: Milan Dabović priznaje krivicu za manju kaznu? AMERIKANCI NAS OCRNILI: Srbi ne znaju šta je sapun! PAPARACO: Goga Sekulić trudna?!

LEPA LUKIĆ ZA KURIR: Popoviću su zabili nož pevači kojima je pomogao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track