SERGEJ ŽELEZNJAK: Referendum u RS će biti prekretnica za ceo srpski narod
Foto: AP

Pretnje neprihvatljive

SERGEJ ŽELEZNJAK: Referendum u RS će biti prekretnica za ceo srpski narod

Politika -

MOSKVA - Zamenik sekretara Generalnog savjeta vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak pozdravio je predstojeći referendum u Republici Srpskoj, ocenjujući da će on postati prekretnica za celi srpski narod.

On je u izjavi, objavljenoj na sajtu Jedistvene Rusije, stranke ruskog predsednika Vladimira Putina, napomenuo da prvi put u 20 godina postojanja Republike Srpske kao entiteta, građani imaju mogućnost da direktno učestvuju u donošenju odluke o značajnom pitanju, koje ih se neposredno tiče.

Železnjak, koji je i zamenik predsjednika ruske Dume, istakao je da predstojeći referendum u Srpskoj ima za cilj da pokaže uvažavanje kulturnih, istorijskih i duhovnih tradicija, koji su za srpski narod osnova nacionalnog identiteta.

Foto: AP
Foto: AP

"Za BiH, kao uostalom za bilo koju drugu multietničku i multikonfesionalnu državu, uzajamno poštovanje nacionalnog identiteta i tradicije različitih naroda temelj je stabilnosti države i uspešnog demokratskog razvoja civilnog društva", naveo je on.

Zbog toga, dodao je, protivljenje predstojećem referendumu kako unutar BiH, tako i zapadnih diplomata, ni na koji način nije u skladu sa demokratskim tradicijama, koje čine evropsko izborno nasleđe.

"A, naravno da potpuno neprihvatljivo i provokativno izgledaju u ovoj situaciji pretnje upućene Srbima", naglasio je on.

Železnjak je izrazio uverenje da će građani Republike Srpske napraviti svestan izbor, a ta odluka će biti još jedan korak u razvoju tradicije direktne demokratije u regionu Balkana i Evrope u celini.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Koristim ovu priliku da izrazim iskrenu zahvalnost predsedniku Republike Srpske i predsedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku za lepe reči i čestitke koje je Jedinstvena Rusija primila povodom njene pobede na parlamentarnim izborima u Rusiji", naveo je Železnjak.

On je dodao da partiju Jedinstvena Rusija i Savez nezavisnih socijaldemokrata istorijski povezuju bliski partnerski odnosi, te sa zadovoljstvom istakao da je dinamika njihove političke saradnje u stalnom porastu.

"Sa svoje strane, želim svim našim prijateljima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata pobedu na predstojećim lokalnim izborima u Republici Srpskoj 2. oktobra", zaključio je Železnjak.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Na sajtu Jedinstvene Rusije se napominje da će u nedjelju, 25. septembra, u Republici Srpskoj biti održan referendum, na kojem će građani odlučivati da li 9. januar treba obeležavati kao Dan Republike Srpske.

Dodaje se da se referendum bavi pitanjem koje je od ogromnog značaja za građane Republike Srpske, te da će rezultate referenduma primiti k znanju skupština Republike Srpske, tokom razmatranja načina izvršavanja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra o Danu Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track