Najnovije vesti

VOL STRIT DŽORNAL: Ponovo otvorena podrška Vuku Jeremiću
Foto: Fonet/AP

Drugi na listi po proseku glasova

VOL STRIT DŽORNAL: Ponovo otvorena podrška Vuku Jeremiću

Politika

NJUJORK - Američki Vol strit džornal (WSJ) ponovo je otvoreno podržao kandidata Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, ovog puta tako što ga je pozvao da gostuje u jednoj od njihovih emisija.

Nakon što je taj list u ponedeljak objavio tekst u kojem ocenjuje da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vredan hvale u tom miksu", što je bilo prvi put da jedan medij s takvom reputacijom nekog podrži, Jeremić je juče pozvan u glavni urednički TV format - Opinion Journal WSJ, gde su mu ponovili svoju otvorenu podrsku.

Na konstataciju da je kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN prvi koji je "prvi put u istoriji" predstavio plan za reformu UN neko ima plan za reformu UN", Jeremić je odgovorio da je, kako je rekao, koliko zna, prvi koji je sačinio detaljni plan za promene koje bi sproveo ukoliko bude izabran i naveo da je predložio 53 stavke na kojima bi trebalo raditi kako bi se poboljšao rad svetske organizacije."Odlučio sam da tako postupim jer je to moj doprinos transparentnosti, barem izbornog procesa, a nadam se i kad je reč o radu same organizacije", istakao je srpski kandidat za generalnog sekretara UN.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Na pitanje šta bi bila najteža reforma, on je odgovorio da je jedna od njih povećanje odgovornosti i transparentnosti samog sekretarijata što je, kaže, veliki posao, a druga su izazovi na polju mira i bezbednosti."Ako UN ne budu sposobne da odgovore na te izazove, onda bi se možda moglo postaviti pitanje da li su nam UN uopšte potrebne", rekao je Jeremić.On je najavio da će naredna, peta po redu runda glasanja u Savetu bezbednosti biti održana u ponedeljak 26. septembra, a u prvoj nedelji oktobra biće šesta i ključna jer će, objasnio je, stalne zemlje članice Saveta bezbednosti tada prvi put imati priliku da izraze svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim kandidatima, pri čemu imaju i pravo veta.Na kraju razgovora, novinarka je Jeremiću rekla da ga WSJ podržava.

Foto: AP
Foto: AP

List "Danas" piše danas da se Jeremić trenutno nalazi na drugom mestu prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja u Savetu bezbednosti UN.Beogradski list navodi, pozivajući se na neformalni dokument UN, da Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova, dok je trećeplasirani Slovak Miroslav Lajčak, sa 28 pozitivnih, 18 negativnih i 14 neutralnih glasova.

Foto: AP
Foto: AP

Ujedinjene nacije su sačinile tabelu koja predstavlja presek svih glasova - pozitivnih, negativnih i neutralnih i to je s namerom urađeno pred predstojeću, petu rundu glasanja u Savetu bezbednosti, navodi izvor Danasa.Od 26. septembra se, zapravo, ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon pete runde neformalnog glasanja već 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice SB UN imati kartone u bojama, piše Danas.

Kartoni u bojama neće ukazivati na to koja je država na koji način glasala, ali će se na osnovu njih znati da li je reč o glasovima stalnih članica SB UN, koje imaju posebnu težinu, ili nestalnih, navode diplomate za Danas.Danas prenosi i navode diplomata da će se u završnici koplja lomiti između Gutereša i Jeremića, ali i da nije isključena "prljava kampanja" protiv kandidata Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...