SRBIJA NEMA KORISTI OD 1.358 FIRMI NA KOSMETU: Vlada mora da reši pitanje imovine u pokrajini
Foto: Aleksandar Jovanović

EKONOMSKI PONOR

SRBIJA NEMA KORISTI OD 1.358 FIRMI NA KOSMETU: Vlada mora da reši pitanje imovine u pokrajini

Politika -

Kosovske vlasti bez uloženog dinara raspolažu sa 1,5 milijardi evra od srpskih preduzeća i čak milion katastarskih parcela, vrednih 50 milijardi evra. Za prethodnih 30 godina Srbija je u KiM uložila 17,6 milijardi evra, a nije ubrala ni dinara poreza

Iako je za proteklih 30 godina Srbija u Kosovo i Metohiju uložila 17,6 milijardi dolara, a u vlasništvu srpskih firmi nalazi se imovina 1.358 preduzeća, vredna 1,5 milijardi dolara, od toga nikakve koristi nemamo.Jedina ekonomska veza s pokrajinom nam je plaćanje dugova za KiM, koji iznose čak 1,2 milijarde evra.Analiza- Srbija godinama ne ubira ni dinara poreza sa KiM, a svakog meseca izdvaja 100.000 dolara za dugove pokrajine - navodi Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i član Naučnog društva ekonomista Srbije, u autorskoj analizi „Privatizacija na KiM - Uzurpacija i legalizacija tuđe imovine“.- Srbija decenijama otplaćuje dug KiM, koji je, prema podacima Narodne banke Srbije, 31. decembra 2006. godine iznosio 1,18 milijardi dolara. Od 2002. do 2006. Srbija je uredno otplatila 130,65 miliona dolara kosovskog duga i pored toga što nije ubirala poreze s teritorije južne pokrajine. Iako sam ukazivao na uzurpaciju srpske imovine na KiM, prethodne vlasti se nisu mnogo brinule o tome. Proterano je 50.000 radnika i oko 200.000 Srba, budzašto rasprodata imovina srpskih preduzeća, uzurpirano zemljište, a Srbi nisu ništa uradili da se to promeni. Sad je to izgubljena bitka i uzalud se trošimo što plaćamo te dugove - kaže Gulan za Kurir.Pokušaj kosovskih vlasti da nezakonito preuzmu rudnik „Trepča“ samo je nastavak otimačine državne svojine i svojine preduzeća iz Srbije, koja čini 58 odsto ukupne nepokretne imovine na Kosovu i Metohiji.Mućke UNMIKIako Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenim nacijama ne daje mandat za promenu svojinskih prava na KiM, jer je pravo vlasništva neprikosnoveno, veliki deo imovine srpskih firmi je pod mandatom UNMIK rasprodat u bescenje po desetostruko nižoj ceni od realne. Pod izgovorom da se ona daje u zakup na 99 godina, većina imovine utopljena je za svega 265 miliona evra i direktno na štetu vlasnika preduzeća iz Srbije.Uzurpirano je čak milion katastarskih parcela obradivog zemljišta, livada i šuma u vlasništvu Srbije i proteranih Srba, koji vrede 50 milijardi evra. NedostupnoNa KiM se nalazi čak 15,7 milijardi tona uglja koji može da se eksploatiše dva veka, a ovo rudno bogatstvo Srbiji je nedostupno. Takođe, „Železnice Srbije“ i dalje izmiruju obaveze prema stranim kreditorima po osnovu zaduženja bivšeg ŽTP Priština. Reč je o dva zajma: od 32,2 miliona dolara Svetskoj banci i 4,2 miliona kanadskih dolara Pariskom klubu.

STAV LJUBOMIR MARIĆ, MINISTAR U KOSOVSKOJ VLADI TREPČA ĆE NASTAVITI DA RADI, ČUDI ĆUTANJE BRISELAMinistar administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da je donošenje zakona o „Trepči“ presedan, ali da će ona nastaviti da radi.- Pravi vlasnik, Fond za razvoj Srbije, neće dozvoliti da „Trepča“ propadne i stane zbog ovakvog zakona. Čitava procedura donošenja takvog nacrta zakona rađena je kršenjem svih mogućih procedura i u zakonodavstvu Kosova, ali i i kršenjem nekih međunarodnih obaveza - Rezolucije 1244. Suština problema je da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN predviđala upravljanje društvenim preduzećima, imovinom, a svakako ne njeno otuđenje. To je za nas bio suštinski problem - rekao je Marić, koji je istakao i da čudi medijska tišina iz Brisela, jer da je to uradio Beograd, došlo bi do „jedne salve saopštenja, upozorenja“.- „Trepča“ je jedno održivo preduzeće koje tako funkcioniše skoro 10 godina, od ponovnog pokretanja proizvodnje. Ima 3.000 radnika i godišnji fizički obim proizvodnje od oko 200.000 tona olovno-cinkovne rude - naglasio je Marić.

Odložena sednica VladeVUČIĆ NA KONSULTACIJAMA S MINISTRIMAPremijer Srbije Aleksandar Vučić pomerio je sednicu Vlade planiranu za danas za utorak kako bi imao više vremena za konsultacije s nadležnim ministrima i službama povodom problema nastalih u vezi sa Sporazumom o telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji i otimanju kombinata „Trepča“. Vučić je juče na zasebnim sastancima razgovarao s ministrima policije Nebojšom Stefanovićem, odbrane Zoranom Đorđevićem, rada Aleksandrom Vulinom, kao i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem i s ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

Srpska listaNEĆEMO UČESTVOVATI U RADU PARLAMENTA KOSOVAPoslanici Srpske liste odlučili su juče da do daljeg zamrznu učešće u radu parlamenta Kosova i dodali da u ime interesa srpskog naroda i demokratije „s gnušanjem odbacuju političko i pravno nasilje kosovskog parlamenta“ kad je u pitanju „Trepča“, odnosno da ne priznaju nijednu odluku u vezi s tim koja je doneta bez dogovora s političkim predstavnicima Srba. Oni su ocenili da je odluka parlamenta Kosova o prisvajanju kombinata „Trepča“ bila nelegalna i da je bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika.

Marko ÐurićNEPRAVDA NEĆE PROĆIDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će se Srbija boriti za svoju imovinu i da će prestati da ćuti na nepravdu.- Situacija s „Trepčom“ i sve čemu smo svedoci samo je pokušaj njenog otimanja. Početkom sledeće nedelje biće doneta odluka o tome da se konfiskacija „Trepče“ proglasi nevažećom. Ni pod kakvim pritiscima i ucenama se nećemo odreći naše imovine. Oni nam nameću rešenje i rade iza leđa, a to neće proći - naglasio je on za Pink.On je istakao da je bitno obratiti se Briselu iz racionalnih i diplomatskih razloga i organizovati hitnu sednicu o „Trepči“.

Srpski ministriZAMRZAVAMO UČEŠĆE U RADU VLADE KIMSrpski članovi kosovske vlade zamrzli su juče, zbog spornog zakona o „Trepči“, učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.- Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka - naveli su ministri.I srpski poslanici su učinili isto - zamrzli su rad u parlamentu Kosova.

RUDNO BOGATSTVO NA KIM- 15,7 milijardi tona lignita (vrednost lignita procenjuje se na oko 400 milijardi evra)- 46 miliona tona cinka i olova- 8 miliona tona rude magnezita- 1,6 miliona tona boksita- 585.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

ŠTA NA KIM IMAJU SRPSKE FIRME- Firme iz centralne Srbije raspolažu sa 1.218 objekata- Firme iz Vojvodine imaju 14 objekata- PTT ima 130, ŽTP 55, EPS 18, a „Srbijašume“ 45 objekata- „Lola korporacija“ je izgradila kapacitete u Zubinom Potoku, Lešku, Štrpcu i Vitini- Temerinski „Termovent“ podigao je pogone u Orahovcu i Lipljanu- „Zelengora“ ima pogone u Suvoj Reci- „Minel“ ima objekte u Prištini, Kosovskoj Mitrovici i Klini- „Koka-Kola“ ima ispostavu u Lipljanu- Knjigovodstvena vrednost „Železnica Srbije“ premašuje 206 miliona evra- Smederevska „Goša“ ima imovinu u Gnjilanu- U „Trepču“ je Srbija uložila oko milijardu dolara- Najveći poverilac „Trepče“ je grčka kompanija „Mitilineos“, koja potražuje 44 miliona evra

ŠTA JE JOŠ U VLASNIŠTVU SRBIJE- 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta- 1,4 miliona kvadrata službenih zgrada- 4.000 m2 objekata posebne namene- 145.000 m2 poslovnih i 25.000 m2 stambenih zgrada- 750.000 m2 građevinskih objekata- vojne nepokretnosti i zemljište i vojni aerodrom kod Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track