ZAMENIK GENERALNOG SEKRETARA NATO APATURAJ: Vojna neutralnost Srbije je održiva i nije isključena
Foto: AP

brine ga pogoršanje odnosa na relaciji istok-zapad

ZAMENIK GENERALNOG SEKRETARA NATO APATURAJ: Vojna neutralnost Srbije je održiva i nije isključena

Politika -

BEOGRAD - Politika neutralnosti Srbije apsolutno je održiva i okrenutost ka zapadu i saradnja sa istokom nisu uzajamno isključive, ni za Srbiju, ni za NATO, izjavio je zamenik generalnog sekretara NATO za politička i bezbedonsna pitanja Džejms Apaturaj.

Voleli bismo da postoje uslovi za dobre odnose sa Rusijom, ali toga nema jer zvanična Moskva ne poštuje međunarodno pravo, ocenio je Apaturaj.

Odgovarajući na pitanje da li je članstvo Srbije u Partnerstvu za mir logičan sled koraka ka punopravnom članstvu u Alijansi, Apaturaj je naveo da između te dve stvari ne postoji automatska povezanost i precizirao da su Švedska, Finska, Austrija, Irska i Švajcarska vrlo prisutne i aktivne u Partnerstvu za mir, a nemaju nameru da postanu članice NATO.

" Srbija mora sama da odluči želi li da aplicira za članstvo ili ne. Trenutno je stopostotno jasno da je Srbija vojno neutralna i da ne pretenduje da postane članica. Poštujemo takav stav i nemamo nameru da podstičemo Srbiju da ga menja, rekao je Apaturaj.

On je istakao da ga brine brzo pogoršanje odnosa između istoka i zapada i ruska taktika u Siriji, naročito u Alepu, ali je dodao da ljudi ne treba da brinu zbog potencijalnog sukoba Rusija i NATO pakta.

Ne vidim nikakve mogućnosti za tako nešto, naročito ne za nuklearni konflikt, a svakako ne zbog Sirije, rekao je Apaturaj.

( Nin/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track