Bezobrazno: Na KiM plene kola sa srpskim tablicama

Bezobrazno: Na KiM plene kola sa srpskim tablicama

Politika -
Bajram Redžepi preti da od 1. juna u saobraćaj ne mogu da budu uključena vozila sa starim ili novim srpskim tablicama gradova na Kosovu...

PRIŠTINA - Lokalni ministar policije Bajram Redžepi kaže da je samozvana kosovska vlada odlučna da sprovede odluku da od 1. juna u saobraćaj ne mogu da budu uključena vozila sa starim ili novim srpskim tablicama gradova na Kosovu i da će svima koji ih koriste biti oduzimana vozila.

"Prvog juna ističe rok (za zamenu tablica) i nema nikakvog odlaganja. Vozila mogu biti u saobraćaju jedino sa tablicama RKS ili KS. Onima koji budu koristili stare ili nove srpske tablice oduzeće se vozilo, a oni će biti predati sudiji za prekršaje i neće im se dozvoljavati kretanje po Kosovu", kazao je Redžepi za RTK.Nakon što je "kosovska vlada" ranije zabranila nove srpske registarske oznake sa inicijalima kosovskih gradova, u

Pokrajini će od petka kosovska policija smatrati nelegalnim i stare srpske registarske tablice sa oznakama KM, PR, GL, PZ, UR i PE. Redžepijev zamenik Saša Rašić izjavio je Tanjugu da je odluka o tablicama posledica određenih razgovora u Briselu o slobodi kretanja "Prvobitni rok za preregistraciju vozila je bio 31. decembar ali je zbog potreba na terenu nekoliko puta produžavan. Nakon 1. juna policija će sankcionisati u skladu sa zakonom vozače koji koriste stare tablice", rekao je Rašić.

Rašić je dodao da su vlasnici automobila sa starim srpskim registarskim oznakama imali dovoljno vremena za preregistraciju i da je procedura bila pojednostavljena. Takođe je istakao da je rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske produžen do daljnjeg i da oni koji se odluče za zamenu vozačkih dozvola će moći na lični zahtev da zadrže srpsku vozačku dozvolu.

Načelnik Agencije za civilne registre MUP-a Kosova, Bljerim Camaj je izjavio da je veliki broj Srba koji je registrovao vozila sa KS ili RKS."Sa KS i RKS tablicama registrovano je do sada 5.362 vozila, od toga sa RKS je 4.003 vozila dok je sa KS registrovano 1.359 vozila. Zajedno sa drugim pripadnicima manjina registrovano je 7.570 vozila sa RKS i KS", kazao je Camaj.

Predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je odluka o zabrani srpskih registarskih oznaka sa inicijalima kosovskih gradova rezultat dijaloga u Briselu a u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju da će implementacija zavisti od nove Vlade Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da nije umesno očekivati da će sadašnja Vlada, koja je na izmaku mandata, uopšte preduzimati bilo kakav korak po pitanju odluke da od petka ne bude dozvoljena upotreba srpskih tablica sa inicijalima kosovskih gradova u pokrajini."Treba sačekati konstituisanje Skupštine, nakon toga formiranje nove Vlade a onda će nova Vlada u okviru svojih ingerencija raditi na implementaciji. Ako je pitanje KS, RKS tablica definisano Sporazumom, siguran sam da će nova Vlada naći rešenje i Uredbom definisati implementaciju toga", rekao je Ivanović.

Iz Euleksa još nema zvaničnih informacija kako će se ponašati njihovi službenici na prelazima na severu Kosova Jarinje i Brnjak i da li će tolerisati vozače čiji automobili imaju oznake KM, PR, GL, PZ UR i PE. Za sada sva vozila, čak i ona koja imaju nove srpske registarske oznake sa inicijalima kosovskih gradova na ova dva punkta neometano prolaze, ali se automobil sa tim oznakama ne mogu videti na kosovskim putevima južno od reke Ibar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track