KAJL SKAT: Govoreći o Savamali promovisao sam američke vrednosti
Foto: Fonet

Nije imao nameru da se meša

KAJL SKAT: Govoreći o Savamali promovisao sam američke vrednosti

Politika -

BEOGRAD - Američki ambasador Kajl Skat izjavio je večeras da svojom nedavnom izjavom o protestima, povodom događaja u Savamal, nije imao nameru da se meša u unutrašnje stvari Srbije, ali da bi bio razoračaran da se nešto tako desilo u njegovoj zemlji.

Neću da govorim o dešavanju u Srbiji. Kada bi neko u mom susedstvu rušio zgradu u sred noći, a ja zvao policiju i ona se ne odazove bio bih jako razočaran, rekao je Skat, i istakao da je vladavina prava osnova demokratije.

On je rekao da je govoreći o Savamali samo promovisao američke vrednosti, što je njegov zadatak kao ambasadora i da njegova zemlja veoma veruje u slobodu govora.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- Građani treba da imaju mogućnost da iskažu nezadovoljstvo vladom i politikom. To se desilo u Srbiji, ali se dešava i u Americi, protestima, rekao je Skatu u intervjuu TV N1

U slučaju Bitići SAD nisu zadovoljne dok nema rezultata

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat večeras je, govoreći o nerešenim slučajevima koji opterećuju odnose dve zemlje - slučaju Bitići i paljenju američke ambasade, kazao da dok ne bude rezultata i dok neko ne preuzme odgovornost, SAD neće biti zadovoljne.Odgovarajući na pitanje u vezi sa paljenjem ambasade SAD 2008, Skat je na televiziji N1 naveo da je to "odlično pitanje koje je bivši ambasador Kirbi postavljao - zašto je povučena policija i ambasada ostavljena bez zaštite".

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Potreban je odgovor i na to", dodao je Skat.N1 navodi da je ambasador SAD nedavno izjavio da lično misli da "istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji". On je za N1 pojasnio ovu svoju izjavu."Tri Amerikanca albanskog porekla su ušla ilegalno u Srbiju i bili uhapšeni...Otpušteni su iz zatvora jedne policijske jedinice i dati drugoj policijskoj jedinici i nakon toga su pronađeni mrtvi, ruke su im bile povezane na leđima i oni su bili streljani...I to je bilo u dvorištu druge policijske jedinice i niko ne može da kaže da nije video ništa i da ne zna ništa...A ja mislim da odgovornost za to ide do glave jedinice", rekao je Skat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track