Kosovski ombudsman uznemiren zbog nasilja nad Srbima

Kosovski ombudsman uznemiren zbog nasilja nad Srbima

Politika -
Kurteši smatra da je neophodno efikasnije angažovanje organa za čuvanje reda i mira na identifikovanju izvršioca kriminalnih dela i njihovo dovođenje pred lice pravde

PRIŠTINA - Kosovski ombudsman Sami Kurteši saopštio je danas da je uznemiren zbog pretnji i paljenja kuća pripadnika srpske zajednice, kao i sve većeg broja ubistava u Metohiji, što, kako je ocenio, govori o nemoći pravosudnog i bezbednosnog sistema.

Kurteši smatra da je efikasnije angažovanje organa za čuvanje reda i mira na identifikovanju izvršioca kriminalnih dela i njihovo dovođenje pred lice pravde neophodno kako bi se ovi slučajevi rasvetlili i sprečili budući slični akti. Kosovski zaštitnik građana izazio je uznemirenost i zbog sve većeg broja ubistava u Metohiji ali i paljenja nekoliko lokala koji su vlasništvo jednog Roma i dvoje Albanaca u opštini Đakovica.“Ovi slučajevi potrvđuju činjenicu da bezbednost života i imovine ostaje nestabilan segment na Kosovu,” konstatovao je Kurteši u saopštenju.

“Ubistva, nasilje, uništenje imovine i pretnje, kao način rešavanja konflikata, još jednom potvrđuju da su pravosudni, kao i sistem bezbednosti u zemlji nemoćni da zaštite živote i imovinu građana”, navedeno je u saopštenju. Napadi i pretnje, posebno one zasnovane na etničkoj pripadnosti su neprihvatljive, ocenio je kosovski ombudsman i pozvao na mnogo veće i odlučnije angažovanje i zalaganje nadležnih organa za obezbeđivanje života, imovine i slobodnog kretanja građana na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track