11 GODINA LDP Jovanović: Mi se borimo za Srbiju koja je u EU i u NATO
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tribina Srbija u Evropi

11 GODINA LDP Jovanović: Mi se borimo za Srbiju koja je u EU i u NATO

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) rekao je danas u Beogradu na tribini "Srbija u Evropi" povodom obeležavanja 11. godišnjice stranke da se LDP bori za modernu, evropsku i demokratsku Srbiju u EU, kao i za zemlju u kojoj će mir biti zagarantovan.

"Mi se moramo boriti za modernu, evropsku, demokratsku Srbiju koja je u EU, koja je sigurna i održiva, u kojoj je mir izvestan u meri u kojoj je izvestan u svetu kojem mi pripadamo, a to je NATO", rekao je Jovanović okupljenima na tribini i dodao da je to politička platforma za izgradnju budućnosti zemlje.

Jovanović je rekao da je budućnost Srbije na Zapadu, jer, kako je naveo, tamo su otišla deca iz Srbije i tamo će odlaziti ukoliko se u zemlji nešto hitno ne promeni.

Naveo je da se LDP "bori protiv devedesetih godina", a ne bori se protiv Rusije, jer, kako je rekao, "to bi bilo besmisleno", istakavši da se interesi Srbije ne poklapaju sa ruskim i da Srbija "ne može ići na tu stranu".

Lider liberala je kazao da su i Srbija, i oni koji je vode, pod velikim pritisicima i ocenio "strašnim" to što se u Srbiji "planirala likvidacija" crnogorskog premijera.

On je rekao da je obaveza LDP-a da se bori iz sve snage protiv lidera Srpske napredne stranke i premijera Srbije Aleksandra Vučića onda kada on greši.Jovanović je kazao da ne želi da saradjuje sa onima koji bi da iskoriste njegovu energiju da bi došli na vlast.

"Moramo da radimo sa novim generacijama koje su oko nas, njima nije lako prići. Oni su odrasli u haosu od 2000. godine do danas. Moramo da pokušamo da ojačamo veze onog dela društva koji mi predstavljamo i sa Kosovom, i sa BiH, i sa Evropom", rekao je Jovanović.

Istoričarka i članica Političkog saveta LDP-a Latinka Perović rekla je da se LDP na političkoj sceni pojavio kada su se "orijentacije dobro orijentisale" u vremenu posle režima Slobodana Miloševića i da je za LDP bilo veoma teško da deluje u zemlji bez demokratske tradicije.

"LDP je u maloj i siromašnoj zemlji bez demokratske tradicije delovala vrlo teško, ali je bila značajna pojava, bila je znak da je intelektualno i moralno zdravlje u Srbiji prisutno", rekla je Latnika Perović.

Ona je kazala da su kampanje koje su vodjene protiv te stranke, "dovodile do kriminalizacije LDP".

Latinka Perović je rekla da je LDP tokom godina postojanja imala uspone, koji se ogledaju u istrajnosti u evropskoj orjentaciji, ali imala je i padove koji se povezuju s pobedom SNS "koja se pojavila s programom LDP-a" - ljudska prava, težnja ka EU, pregovori s Briselom.

"Ta stranka (SNS) zastupa naše stavove (LDP). Bilo je racionalno staviti na probu SNS, ne reći odmah apriori da mi ne podržavamo ono što je naše. To je odgovaralo modernom evropskom shvatanju politike kao niza kombinacija", rekla je ona.

Po rečima Latinke Perović, važno je to što se na izborima aprila ove godine LDP vratila u Skupštinu Srbije, jer se time u parlament "vratio glas koji je sačuvao malo, kvalifikovano i zahtevno" izborno telo.Liberalno demokratska partija osnovana je u novembru 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track