POPOVIĆ: Vlada da suspenduje odredbu SSP o prodaji  zemljišta strancima
Foto: Dragana Udovičić

POPOVIĆ: Vlada da suspenduje odredbu SSP o prodaji zemljišta strancima

Politika -

Nenada Popovića, predsednik Srpske narodne partije (SNP), pozvao je danas Vladu Republike Srbije da hitno pokrene dijalog sa EU o suspenziji odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja nalaže da od 1. septembra 2017. naša zemlja dozvoli prodaju zemljišta strancima.

"Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je članica EU, trajno zabranila prodaju zemljišta strancima. U ovom trenutku svi politički predznaci govore da je budućnost EU kratkotrajna i zato ne vidim razlog da Srbija žuri sa ispunjavanjem uslova Brisela koji nanose ogromnu štetu našim ekonomskim i nacionalnim interesima", smatra Poović.

On ističe da "ukoliko bi ova odredba ostala na snazi, stranci bi mogli da postanu vlasnici srpskog zemljišta po niskim cenama, i da potom, na uštrb domaćih poljoprivrednika koji zbog nedovoljne podrške države ne mogu da budu konkurentni stranim farmerima, mnogo bolje koriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije".

"Nemački poljoprivredni gigant “Tenis” sigurno ne namerava da dođe u Srbiju zbog sedam miliona domaćih, već zbog 200 miliona potrošača iz Rusije i drugih zemalja Evroazijske unije, u koje kompanije iz Srbije mogu da izvoze svoje proizvode bez carine.Vlada Srbije bi trebalo da pruži veću podršku srpskim poljoprivrednicima i na pravi način iskoristi trgovinski rat između Brisela i Moskve da poveća izvoz srpske hrane i poljoprivrednih proizvoda u Rusiju", stoji u Popovićevoj izjavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track