VOJNI ANALITIČAR VLADE RADULOVIĆ:  Dogovori iz Moskve - rešenje za deceniju i više pred nama
Foto: Vlada Srbije

Dobrodošla podrška za VS

VOJNI ANALITIČAR VLADE RADULOVIĆ: Dogovori iz Moskve - rešenje za deceniju i više pred nama

Politika -

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da nabavka ruskih aviona, koju je premijer Aleksandar Vučić danas dogovorio u Moskvi, znači da će Srbija imati skoro celu eskadrilu od 10-tak aviona već iduće godine, čime ćemo rešiti probleme naše vojne avijacije u narednih 10 i više godina.

Radulović je dodao da, posle svega što je dogovoreno, možemo da držimo prvo mesto u regionu, u odnosu na ostale zemlje - bivše jugoslovenske republike.

"Nabavka 6 aviona Mig 29 za nas predstavlja nužnost i potrebu, pre svega zbog pitanja čuvanja i zaštite vazdušnog prostora Srbije", rekao je Radulović za Tanjug i dodao da je za pohvalu sve ostalo što je u Rusiji dogovoreno i što se dogovara u vezi sa drugim naoružanjem i opremom, tenkovima, raketnim sistemima, borbenim vozilima...

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Radulović, inače i izvršni direktor Atlantskog saveza Srbije, je istakao da su naše oružane snage na dobrom glasu.

Svaka zemlja mora imati kapaciteta da čuva svoj vazdušni prostor, bilo da, kako objašnjava Radulović, ima sopstvenu avijaciju, bilo da unajmi ratno vazduhoplovstvo neke druge države, koja to obavlja u njeno ime.

"Cena u oba slučaja je visoka, ali mislim da je ovo što je dogovoreno u Moskvi zaista dobro, ne ulazeći u to o kakvim avionima je reč, o njihovom tipu i karakteristikama i mogućnostima. Ovo je dobro jer predstavlja obnavljanje našeg ratnog vazduhoplovstva prvi put posle 30 godina, skoro od 1987. godine", podvukao je Radulović.

Kako je rekao, kada je reč o avionima o kojima se u Moskvi razgovara naši piloti imaju jednim delom iskustva sa njima.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Radi se o migovima 29, koji su modernizovani sa nekim novim sistemima za elektronsko ometanje, ali, kaže, apsolutno nećemo imati neke velike gubitke po pitanju obuke I preobuke naših pilota, jer imaju iskustvo.

"Bitno je istaći da sama cena o kojoj je bilo špekulacija u medijima, ukoliko ona uključuje remont, a pominje se i to, i za postojeće četiri 29-tke u Srbiji, je veoma pristojna i vrlo korektna".

On je dodao da očekuje da ćemo imati skoro celu eskadrilu od 10 - ak aviona već iduće godine i da je to zadovoljavajući broj kojim ćemo rešiti probleme naše vojne avijacije u narednih 10 i više godina.

Osvrćući se na nabavku sistema sistema Buk M1 i M2, Radulović je rekao da je oko 60 miliona dolara nabavna cena za jedan Buk M1, a za M2 oko 75 miliona, što je, kako je naveo, prilično ozbiljna cifra za budžet Srbije, ali, "to ne znači da mi nećemo dobiti taj sistem".

Taj sistem, nastavio je Radulović, sasvim bi se uklopio u priču zaštite vazdušnog prostora, jer bi pružio potporu PVO sistemu, koji bi dejstvovao sa zemlje.

Reč je, naime, o raketama koje imaju domet do 22. 000 metara i mogu da dejstvuju po svim potencijalnim neprijateljskim avionima, koji bi se našli na teritoriji vazdušnog prostora Srbije i između 30 i 35 hiljada metara u daljinu od samog stacioniranja samohodnog raketnog sistema.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Kada govorimo o Buku M1, tu nisu samo četiri rakete I samohodni lanser, tu je I komadno vozilo, sistem podrške, radar. . . ", rekao je Radulović i naznačio da jedan divizion uključuje oko šest samohodnih lansera, što znači 24 rakete, tri komadna vozila.

Kako je rekao, tenkovi T72 pojačali bi naše oklopne jedinice:

"Srbija trenutno ima oko 212 tenkova. Tenkovi koji se pominju, T72 u verziji b3, koja je najbolja, ako i ne najnovija, modifikacija tenka T72, pre nekoliko godina je ušla u naoružanje Ruske federacije. Jedan deo je rađen u kooperaciji sa beloruskim preduzećima. Oni bi došli kao osveženje našim oklopnim jedinicama".

Radulović zaključuje da je svaka pomoć našim oružanim snagama dobrodošla, bilo da je to pomoć iz NATO, Amerike, Kine ili Rusije. . .

"Mi smo u ovom trenutku u poziciji da prihvatimo i da pozdravimo svaki vid pomoći, a da za ono što moramo da platimo pokušamo da izvučemo najbolju I najpovoljniju za nas cenu, u skladu sa budžetom, koji nije baš veliki. U svakom slučaju ovo je za pohvalu, a videćemo šta će nam još naredna godina doneti" zaključio je Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track