Dežer: Jasan stav o zločinima uslov za pomirenje
Foto: Frejm

Srebrenica

Dežer: Jasan stav o zločinima uslov za pomirenje

Politika -
Poziciju EU jasno je objasnio portparol gospodina Baroza. Jasno je da svi lideri u regionu moraju da zauzmu jasne stavove o zločinima koji su počinjeni u prošlosti, a koji su najgori zločini protiv ljudske rase, kazao je Dežer

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da lideri svih zemalja u regionu moraju da zauzmu jasan stav o zločinima koji su počinjeni u prošlosti, pošto je to uslov za istinsko pomirenje i saradnju.

Dežer je to rekao povodom izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji je u intervjuu crnogorskoj televiziji rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već "veliki zločin".

"Poziciju EU jasno je objasnio portparol gospodina Baroza. Jasno je da svi lideri u regionu moraju da zauzmu jasne stavove o zločinima koji su počinjeni u prošlosti, a koji su najgori zločini protiv ljudske rase", kazao je Dežer na otvaranju jednodnevnog programa "Zeleni svet-Zelena Srbija" u Domu omladine u Beogradu.

"To očekujemo jer, ako želite istinsko pomirenje i saradnju svih zemalja u regionu, to mora da se uradi... u svakoj zemlji i to mora da učini svaki od lidera u regionu", dodao je Dežer.

Dežer je kao značajno istakao i da u kažnjavanju odgovornih za zločine treba da učestvuju ne samo Međunarodni sud pravde i Haški tribunal, već i domaći sudovi i izrazio očekivanje da će tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH sarađivati na tom polju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track