Filmski festival na Paliću od 14. do 20. jula

9 selekcija

Filmski festival na Paliću od 14. do 20. jula

Srbija -
Najboljim filmovima biće dodeljene nagrade Zlatni i Palićki toranj (za film i režiju), kao i specijalna nagrada žirija

BEOGRAD - Jedna od najznačajnijih filmskih smotri Festival evropskog filma na Paliću, biće održan od 14. do 20. jula, a festivalski program organizovan je u devet filmskih selekcija.

Filmovi će biti prikazani na više lokacija na Paliću i u Subotici u Glavnom takmičarskom programu i selekcijama Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, novi švedski i mađarski film, Eco Dox i Dečji program, a izdvojeni su i omaži za dobitnike nagrada Aleksandar Lifka i Underground Spirit.

Prema najavi organizatora u glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici u parku pored jezera Palić biće prikazana najznačajnija evropska ostvarenja, a najboljim filmovima biće dodeljene nagrade Zlatni i Palićki toranj (za film i režiju), kao i specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari, dok će Umetnički savet Festivala nagraditi evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo nezavisnog filma.

Festival će i ove godine uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koje se dodeljuju u čast začetnika kinematografije na ovim prostorima i jedne od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini 20. veka.

Prošle godine ta nagrada dodeljena je kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i reditelju Srđanu Karanoviću, a među dobitnicima su i Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta fon Trota.

Ta nagrada bila je dodeljena i rediteljima Konstantinu Kosti Gavrasu, Kšištofu Zanusiju, Dušanu Makavejevu, Evi Ras, Mileni Dravić, Ljubiši Samardžiću, Velimiru Bati Živojinoviću, Ištvanu Sabu i drugima.

Zlatni toranj za najbolji film na prošlogodišnjem Festivalu bila je dodeljena filmu "Zaustavljen na putu" nemačkog reditelja Andreasa Drezena, za najboljeg reditelja proglašen je Jan Komasa za film "Soba samoubica", a nagrada žirija pripala je ruskom filmu "Elena" Andreja Zvjaginčeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja