OBAVEŠTAJNA AGENCIJA BIH ĆUTI: Da li služba BiH prisluškuje funkcionere Srbije?

OBAVEŠTAJNA AGENCIJA BIH ĆUTI: Da li služba BiH prisluškuje funkcionere Srbije?

Politika -

Nakon što je u medijima objavljen dokument o praćenju i prisluškivanju zvaničnika Srbije, iz Obaveštajno bezbednosne agencije BiH nema zvaničnih odgovora. Niko ne odgovara da li je dokument autentičan, i ako jeste ko je, zašto i po čijem nalogu napisao Predlog za sprovođenje obaveštajnog nadzora.

Prisluškivanje, praćenje, i nadzor funkcionera Srbije, navodno je deo akcije Ušće, Obaveštajno bezbednosne agencije BiH (OBA). To stoji u dokumentu od 13.7.2016. godine koji su objavili pojedini mediji.Direktor OBA Osman Mehmedagić za N1 u telefonskom razgovoru o toj temi kratko je rekao: "Ne znam".Da li je dokument autentičan ne znaju ni u parlamentarnnoj Komisiji za nadzor nad OBA.Srpski članovi komisije smatraju neprimerenim bilo kakvo postupanje prema Srbiji kao “neprijateljskoj zemlji” kako stoji u dokumentu.Komisija, ali ni Savet ministara o slučaju zvanično nisu raspravljali.

Potpredsednik NSRS Nenad Stevandić, tvrdi da je 6.12. dobio pošiljku sa oznakom "tajno". Ona je upozoravala na zloupotrebe u OBA. Tražio je od svih strukura vlasti da daju odgovore da li i ko vodi tajne obaveštajne ratove.Da li je bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije, nejasno je, ali u BiH je odzvonila poruka premijera Aleksandra Vučića, da Srbija nije obaveštajno slabija ni od koga u regionu.Više detalja o akciji "Ušće" nemaju ni u MUP-u RS. Ministar Dragan Lukač je ranije rekao da nema mogućnost da ispituje rad OBA.

Demantovao je pojedine medije koji su njegovu izjavu preneli pod naslovom “Besni rat obaveštajaca”.Ako se pokaže da je slučaj špijunaže zvaničnika Srbije istinit, potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, očekuje smene u državnoj obaveštajnoj službi BIH.

(N1tv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track