TAČI PROVOCIRA I ZAOŠTRAVA ODNOSE: Nikolić ima iste ciljeve kao Milošević devedesetih godina
Foto: AP Mart 2015

Nikako da se smiri

TAČI PROVOCIRA I ZAOŠTRAVA ODNOSE: Nikolić ima iste ciljeve kao Milošević devedesetih godina

Politika -

PRIŠTINA - Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, dok je Kosovo zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Nikolić je danas izjavio da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako se dovedu u opasnost životi Srba."Pretnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina", napisao je Tači na Fejsbuku.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Tači je ocenio da su pretnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu."Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovodjenja postignutih sporazuma izmedju dve zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa izmedju Republike Kosovo i Srbije", kaže Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbegnute dalje tenzije političke i bezbednosne situacije na Kosovu i regonu zaustavljanjem ulaska na Kosovo "ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo".Ističići da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u poslednje vreme kao deo starog scenarija Srbija je "na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Deo tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i medjunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsednik.

Tači je izrazio nadu da su vlasti u Srbiji shvatile da je njihovo delovanje "bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koji se promoviše u regionu"."Kosovo kao i uvek ostaje opredeljeno za dijalog i saradnju u službi mira i stabilnosti u regionu", dodao je Tači.

BONUS VIDEO: Prelazi sa KiM tanka linija za sukob

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja