MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: EU nije potpuna bez Srbije, uskoro nova poglavlja
Foto: Dado Đilas

Iskustva Bugarske i Rumunije mogu da nam pomognu

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: EU nije potpuna bez Srbije, uskoro nova poglavlja

Politika -

BEOGRAD - Koncept Evropske unije ne bi bio potpun bez jugoistočne Evrope i Srbije, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja veruje da će Srbija uskoro otvoriti još neka poglavlja u pregovorima sa EU.

"Danas govoriti o EU bez jugoistočne Evrope i bez Srbije znači da koncept EU ne bio pun u geopolitičkom, geoekonomskom i geostrateškom smislu", poručila je Joksimović na obeležavanju 10 godina članstva Bugarske i Rumunije u EU.

Čestitajući u ime vlade Srbije Bugarskoj i Rumuniji "značajan jubilej", Joksimović je rekla da sva pozitivna iskustva te dve države mogu da pomognu Srbiji na njenom putu u EU, kao i važne lekcije koje su Bugarska i Rumunija naučile tokom pridruživanja Evropskoj uniji.

Joksimović kaže da je Srbija na svom putu evropskih integracija ima svoje specifične probleme i prepreke, ali i specifične kapacitete i kvalitete i istakla je važnost reformi za unapređenje društva u Srbiji, kako bi građani mogli jednog dana da kažu da žive bolje.

"I pored evroskepticizma, naši građani smatraju da su zemlje EU ipak najbolji model života i rada", rekla je Joksimović, ističući važnost članstva u EU, kome Srbija teži.Kada ste članica EU, kaže Joksimović, učestvujete u donošenju odluka, a Srbija u nekim procesima može da učestvuje kao zemlja kandidat za članstvo. Ona je podsetila na pomoć EU Srbiji 2014. godine u poplavama, kada je, kako je navela, EU našu zemlju posmatrala kao svoju članicu."Ekonomski i politički okvir, koji čini danas Evropsku uniju, daju stabilnost i izvesnost, uz sve probleme koje danas ima EU", rekla je Joksimović.

Ministarka navodi da sam proces reformi ne prestaje članstvom u EU, već i da tada ima puno izazova, te da se moraju pokazati rezultati.Povodom navoda kako Vojvodina nije uključena u proces pregovora sa EU, Joksimović je rekla da taj proces vode nacionalne vlade, te da vlada Srbije brine o interesima svih građana i radi na regionalnom razvoju cele Srbije.

"Interes svakog građanina Srbije je važan, ma gde živeo", rekla je Joksimović, ističući da Srbija ima strateški cilj - pregovori i članstvo u EU.Ona je navela da će na tom putu problemi i prepreke uvek postojati, ali i da upornost, rad i posvećenost cilju donosi rezultat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track