ŠABAČKI TEATARSKI POKRET: Nina Janković o glumi sa šabačkim osnovcima
Foto: Promo

ŠABAČKI TEATARSKI POKRET: Nina Janković o glumi sa šabačkim osnovcima

Srbija -

Glumica Nina Janković prisustvovala je danas dramskoj sekciji u Osnovnoj školi „Laza Lazarević“ u Šapcu koja je pokrenuta u okviru „Šabačkog teatarskog pokreta“ sa ciljem da ovaj grad dobije novu pozorišnu publiku.

U gradu gde je počela svoju profesionalnu karijeru, Nina Janković je sa šabačkim osnovcima podelila svoju ljubav prema glumi.-U Šabačkom pozorištu sam načinila prve korake. Od detinjstva sam imala prilike da radim sa šabačkim glumcima i da učim od njih. Svako od nas počne od malih uloga, ali ima priliku da gleda i uči od najboljih, poručila je Nina Janković mladim školarcima, koji od novembra sa glumcima Šabačkog pozorište uče o glumi. Ona je rekla da je najvažnije svoj poziv voleti, ali i podstakla đake da daju svoje predloge uvek kada za to imaju priliku i da ne dozvole da drugi misle umesto njih.

Šabački teatarski pokret se realizuje od novembra u svim školama, uključujući i škole na seoskom području. Tada su osnovane dramske sekcije, a svakoj školi opredeljen po jedan glumac da radi sa đacima. U aprilu će svaka škola učestvovati na festivalu sa svojom predstavom. Cilj je da se animira školska omladina ne samo da gleda, nego i da stvara kulturne sadržaje. U gradu na Savi zadovoljni su što posmatrači postaju aktivni učesnici u pozorišnom životu, ali se i nadaju da će deca iz „Šabačkog teatarskog pokreta“ postati profesionalni glumci. -Sigurno je da za budućnost pripremamo ozbiljnu i obrazovanu teatarsku publiku u Šapcu. Nadam se da će kad prođu kroz dramske sekcije, naša deca još više voleti književnost, muziku i likovne sadržaje, pošto je pozorište sublimacija svih umetnosti Ovaj pokret će stvoriti novu pozorišnu publiku, ali ta publika neće biti samo deca, nego i njihove porodice, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović gostujući na današnjoj dramskoj sekciji.

On je dodao da je ovo jedan od način da se deca usmere ka pravim vrednostima. Gost na dramskim sekcijama u Šapcu bio je i Branislav Lečić, a iz Šabačkog pozorišta najavljuju dolazak joše nekih poznatih Šapčana. Šabac je grad koji iz svog budžeta izdvaja čak sedam odsto za kulturu, što je više nego u bilo kojoj lokalnoj samoupravi u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track